Zo maak je zelf trendy gefermenteerde dranken met gember

Zo maak je zelf trendy gefermenteerde dranken met gember

Foto: flb

Het fermenteren van allerlei groenten was al een tijdje helemaal trendy, maar daar zijn nu ook de dranken bijgekomen. Zo kun je thuis zelf bijvoorbeeld fruitsappen fermenteren met gember, maar ook zelf kombucha en waterkefir maken. De kans is groot dat je enkel van gember hebt gehoord, maar daar zal het als het van Wouter Vandegehuchte van microbrouwerij Cult. afhangt snel verandering in komen. "Het zijn gezonde alternatieven voor de frisdranken die je tot treurens toe overal vindt", meent hij.

Met Cult. telt Gent en bij uitbreiding heel Vlaanderen een eerste fermentatiebar. Je kunt er een plaatsje nemen aan de toog en proeven van de zelfgebrouwen waterkefir, kombucha, gemberbier of cocktails die met een van de vorige drie werden geïnfuseerd. Met de microbrouwerij wil Wouter Vandegehuchte aantonen dat er ook gezonde alternatieven zijn voor de frisdranken boordevol suiker die je meestal op restaurant en in cafés vindt.

Zijn passie voor gefermenteerde dranken en gezonde voeding kwam er nadat hij jarenlang een grote horecazaak had gerund en besefte dat hij een nieuwe weg moest inslaan omdat dat te veel op zijn gezondheid begon te wegen. Toen hij de voordelen van gefermenteerde dranken voor het lichaam ontdekte, was zijn nieuwsgierigheid geprikkeld. Zo zou de spijsvertering en vooral specifiek de darmflora er wel bij varen, is het een bron van vitamines B en C en helpt het bij het opnemen van mineralen. Zijn enthousiasme spoorde hem aan om er ook workshops in te geven. Geen onnodige luxe, want met het brouwen gaan er soms wel enige risico's zoals ontploffingsgevaar gepaard.

Hoewel je voor kefir en kombucha via via aan een cultuur moet zien te raken om er aan te beginnen, is dat voor de gemberbug (er is geen goed alternatief Nederlands woord voor, zegt Wouter) niet het geval. Het enige wat je in eerste instantie nodig hebt zijn water, gember en ongeraffineerde suiker (vind je makkelijk in de meeste biowinkels en soms zelfs in de supermarkt). Wanneer die 'bug' klaar is, kan dat goedje op zijn beurt gebruikt worden om gemberbier te maken of vruchtensappen mee te laten fermenteren.

Hoe ga je tewerk?

  • 2el geraspte gember
  • 1 el ongeraffineerde suiker of bijvoorbeeld agavesiroop
  • water

Bereidingswijze:

Schaf een glazen voorraadpot met deksel aan of gebruik een plastic fles. Doe de gember en de suiker in de pot of fles en doe water bij tot het juist onderstaat. Maak dat de bokaal voorlopig niet luchtdicht is afgesloten, maar leg er bijvoorbeeld een keukenhanddoek op. Voeg elke dag 2 el geraspte of fijn gesneden gember en 1 el ongeraffineerde suiker toe. Roer er elke dag eens in en na ongeveer een week zullen belletjes ontstaan. Nu is de gemberbug klaar. Eenmaal het gefermenteerd is, kun je de gemberbug in een afgesloten pot in de koelkast zetten. Doe er een keer per week opnieuw suiker en gember bij tot je vindt dat je een voldoende grote hoeveelheid hebt (hoeft geen grote pot te zijn want je hebt telkens maar weinig nodig). Eenmaal de bug helemaal klaar is kun je die aan bijvoorbeeld vruchtensap in een pet-fles toevoegen om dat sap te laten fermenteren en er zo de suiker 'uit te trekken'. Voor 1 liter sap, moet je twee lepels bug toevoegen. Laat het geheel 2 tot 3 dagen bij kamertemperatuur fermenteren. Dat is op zijn beurt een week houdbaar in de koelkast. Draai er nu en dan de dop eens af om wat koolzuur vrij te laten, anders loop je kans dat de fles ontploft. Om diezelfde reden gebruik je dus enkel plastic flessen. Proost!

Corrigeer