Nieuwe klepelmaaier voor ecologisch bermbeheer: “Goede zaak voor de boeren”

Nieuwe klepelmaaier voor ecologisch bermbeheer: “Goede zaak voor de boeren”

Tientallen landbouwers kwamen kijken naar de demonstratie aan de Heirbaan in Kruibeke. Foto: gvh

Kruibeke / Beveren-Waas -

Tientallen boeren uit Beveren en Kruibeke maakten maandag kennis met een nieuwe klepelmaaier, om de bermen op een ecologisch verantwoorde manier te maaien. Beveren en Kruibeke zijn de eerste gemeenten waar de maaier wordt ingezet.

Voor het beheer van agrarische percelen langs geklasseerde waterlopen gelden al twee jaar veel strengere regels en dat veroorzaakt problemen voor de boeren.

“Vroeger werd ook de laatste meter langs de waterloop geploegd, of men gebruikte herbiciden om onkruid kapot te sproeien. Nu men een bufferstrook van minstens één meter moet respecteren, is niets doen geen optie. Dan verruigen de perceelranden, met ongewenste onkruiden en struikgroei”, legde Matthias D’Hooghe van Agrobeheercentrum Eco2 uit aan de tientallen aanwezige landbouwers. “Om de landbouwers een praktische oplossing te bieden, werd een speciaal aangepaste klepelmaaier aangekocht. Daarmee wil men zo veel mogelijk perceelranden maaien in het vaak korte tijdsbestek waarbinnen dat mogelijk is.”

“Zowel Kruibeke als Beveren trokken 3.500 euro uit om gedurende drie jaar het project te ondersteunen. Hierdoor kunnen de landbouwers de maaier gebruiken voor een bedrag van 40 euro per uur, wat goedkoop is”, kondigde de Kruibeekse schepen van Landbouw Dirk De Ketelaere (CD&V) aan.

De aanwezige landbouwers reageerden positief.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio