Eerste steen gelegd van campus met basisschool, atheneum, sporthal en veel groen

Unescocampus met hypermoderne informatica en biologische groenten

Directeurs Serge Algoet en Guray Turkistan kijken reikhalzend uit naar de nieuwe infrastructuur. Foto: ycs

Koekelberg / Brussel -

Maandag werd de bouw van de nieuwe Unescocampus op gang getrokken. Op de campus komen een nieuwe basisschool, een atheneum, een sporthal en heel wat groen. De directie verwacht heel wat van de nieuwe IT.

Met 12.000 vierkante meter is de Unesco-campus een van de grootste schoolprojecten in Scholen van Morgen, een programma waarmee de Vlaamse Gemeenschap tweehonderd nieuwe scholen wil bouwen. Serge Algoet, directeur van het Unesco-atheneum, is alvast enthousiast. “Moderne informaticalokalen en labo's maken zorgen voor meer mogelijkheden. De open landschapslokalen stellen ons dan weer in staat om meer les te geven via peer groups waarbij de leerlingen kennis verwerven in kleine groepjes en de leraar vooral optreedt als coach. Een klas met een klassieke opstelling is daarvoor minder geschikt. In de nieuwe sportzaal komt onder meer een fitnessruimte waar de leerlingen over de middag gebruik van kunnen maken. Omdat ze groter wordt dan de huidige, zullen er tot vier groepen tegelijk les kunnen volgen. Nu zijn dag er maar twee.”

Zelf groenten kweken

Guray Turkistan, directeur van de Unesco-basisschool, kijkt vooral uit naar de nieuwe IT-toepassingen. “Er komt smartboard in elke klas en op elke plek op de campus zal er draadloos internet beschikbaar zijn. Dat is bijvoorbeeld erg handig voor de lessen waarbij we de iPad gebruiken. Momenteel hebben we er in het kader van een proefproject een tiental, maar dat worden er ongetwijfeld nog meer. De gebouwen zijn omgeven door heel wat groen. We zullen er een grote moestuin aanleggen en daar zelf biologische groenten en kruiden kweken.”

De nieuwbouw stelt de Unescoschool ook in staat om meer leerlingen te verwelkomen. De capaciteit van de basisschool stijgt met zo'n tweehonderd plaatsen, die van de secundaire afdeling met zo'n honderd plaatsen. Het bestaande kinderdagverblijf maakt geen deel uit van het bouwproject, maar blijft op de campus.

De opening is gepland voor 2018.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio