Fietsactieplan moet fietsers en voetgangers nog meer ruimte geven in binnenstad

© hsb

In het bijzijn van kabinetschef Bart Van Camp van Vlaams minister Ben Weyts (N-VA), is maandag aan de Naamsepoort de tweede nationale fietstelweek van start gegaan. Meteen werd een nieuwe term gïntroduceerd, namelijk de ‘fietsfile’.

HANNELORE SMITZ

Volgens de fietstelweek in 2015 is de Naamsepoort één van de drie locaties in Vlaanderen waar er gesproken kan worden over ‘fietsfile’. Politici introduceerden de term maandagochtend met enige trots want ze zien graag meer mensen op de fiets. Zo zei gedeputeerde Tom Dehaene (CD&V) dat hij maar al te graag file zou zien op de fietssnelwegen in plaats van op de autosnelwegen.

Maar tegelijk benadrukten de politici ook dat fietsfile vermeden moet worden. Net daarom is deze tweede nationale fietstelweek zo belangrijk, volgens Bart Van Camp, kabinetschef van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. Hij benadrukte het belang van ‘meten is weten’ in dit dossier. “Weten welke routes vooral door fietsers gebruikt worden, is belangrijk om gericht investeringen te kunnen doen en de besteding van deze middelen te kunnen verantwoorden”, aldus Van Camp.

In heel Leuven liggen er deze week telslangen op de weg, die het aantal fietsbewegingen meten. Onder andere de Naamsepoort is een heel belangrijke locatie voor die meting. “Hier passeren dagelijks duizenden fietsers en we zoeken al jaren naar een manier om de oversteek voor hen zo veilig en comfortabel mogelijk te maken”, zei schepen Dirk Robbeets (SP.A). “We hebben al heel wat verschillende scenario's onderzocht, maar een doorbraak komt er niet. Ik zie nu als enige oplossing nog dat we een groene fase voor fietsers instellen. Dan hebben alle auto's tegelijk rood en kunnen de fietsers veiliger oversteken.”

Volgens Robbeets werkt de stad ook aan een fietsactieplan, dat in december op de gemeenteraad besproken zou worden.

“Ons nieuwe circulatieplan is al duidelijk afgestemd op fietsers en voetgangers, die volgens ons meer ruimte moeten krijgen in de binnenstad. Ons fietsactieplan moet dat nog versterken. In het plan voorzien we onder andere in nog meer fietsenstallingen in het centrum, fietssugestiestroken en meer fietsstraten. We willen ook meer fietspaden aanleggen in asfalt, want dat is de ideale ondergrond voor fietsers, in tegenstelling tot zand of klinkers.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus