Brussels tentenkamp brengt politie op spoor van bende mensensmokkelaars

Brussels tentenkamp brengt politie op spoor van bende mensensmokkelaars
Brussel -

De Brusselse federale gerechtelijke politie (FGP) heeft een criminele organisatie opgerold die zich bezighield met mensensmokkel. Zo zou de organisatie in de zomer van 2015, maar ook nadien, Iraakse asielzoekers naar België gehaald hebben zodat ze hier politiek asiel konden aanvragen.

De organisatie bracht de asielzoekers over via lijnvluchten maar ook via de Balkanroute over de weg. Op 7 september werden tien personen opgepakt, van wie er vier onder aanhoudingsbevel werden geplaatst. Dat meldt de persdienst van de federale politie.

De oorsprong van het onderzoek ligt in de zomer van 2015 toen de Dienst Vreemdelingenzaken overstelpt werd door een groot aantal aanvragen tot politiek asiel van Iraakse onderdanen. Het aantal aankomende vluchtelingen vanuit Irak was niet alleen zo groot dat er in het Maximiliaanpark een tijdelijk tentenkamp werd opgericht maar deed ook vermoeden dat sommige vluchtelingen tegen betaling via smokkelorganisaties naar ons land werden gebracht.

Look-a-like-documenten

Tegelijkertijd merkte de FGP Brussel op dat er bij mensensmokkel steeds meer gebruik werd gemaakt van valse en/of vervalste documenten. “Deze vaststelling, gepaard gaande met de strijd tegen de productie en de zwendel in valse/vervalste identiteitsdocumenten in kader van het “Plan Kanaal”, leidde dan ook tot een bijzondere aandacht voor en aanpak van dit fenomeen”, klinkt het bij de federale politie.

In het najaar 2015 werd aan de hand van bekomen informaties dan een onderzoek opgestart naar een Iraakse bende, die landgenoten vanuit hun thuisland naar België smokkelde. Die maakte gebruik van identiteitsdocumenten waarvan de rechtmatige eigenaar enige gelijkenis vertoonde met de gesmokkelde persoon, zogenaamde “look-a-like” documenten. Daarvoor dienden de slachtoffers 15.000 tot 20.000 dollar te betalen.

Gezien de grote toevloed van vluchtelingen in Turkije en Griekenland wijzigde de organisatie mettertijd haar werkwijze en smokkelde zij haar slachtoffers niet enkel meer met lijnvluchten, maar ook via de Balkanroute over de weg. Hiervoor diende per persoon de som van 5.000 dollar te worden betaald.

Vuurwapens en munitie

Eenmaal in België werden de vluchtelingen meestal ondergebracht in appartementen die beheerd werden door leden van de criminele bende. De gebruikte documenten werden hen ontnomen en de slachtoffers werden doorverwezen naar de Dienst Vreemdelingenzaken waar zij hun kandidatuur politiek vluchteling indienden. Zo konden tijdens het onderzoek meerdere slachtoffers van de organisatie worden geïdentificeerd.

Op 7 september viel de Federale Gerechtelijke Politie Brussel, versterkt door hun collega’s van Luik en Leuven, binnen op 9 adressen, waarvan zeven op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, één in Leuven en één in Verviers. In totaal werden tien personen, hoofdzakelijk inwoners van Sint-Jans-Molenbeek en Anderlecht, opgepakt. Tijdens de huiszoekingen nam de politie ook identiteitsdocumenten, zowel valse als vervalste documenten en attesten, informaticamateriaal, een vuurwapen en munitie in beslag. Vier verdachten werden uiteindelijk door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees