Wat we weten over Ahmad Rahami, verdachte van de bomaanslagen in New York

Briefje van dader gevonden naast bom in New York

Briefje van dader gevonden naast bom in New York

Foto: AFP

Ahmad Kan Rahami (28) werd maandag opgepakt na een schietpartij met de politie. De man wordt ervan verdacht achter de bomaanslagen in New York en New Jersey te zitten. Een complete verrassing voor vrienden en de vaste klanten van de fried chicken-tent waar hij samen met zijn familie werkte. De politie onderzoekt echter of hij radicaliseerde bij bezoeken aan Pakistan. Naast een niet ontplofte bom in New York werd een boodschap van hem gevonden.

Rahami stond in Elisabeth, een klein stadje in New Jersey, bekend als de vriendelijke uitbater van de First American Fried Chicken, een fastfood-restaurant. De jongeman woonde samen met zijn familie boven de zaak, en werkte er met zijn vader en jongere broer.

“Hij was mijn vriend”, verklaarde Brayant Ocampo (17), een student die vlakbij woonde en regelmatig passeerde bij Rahami voor een portie fried chicken, aan The Guardian. “Ik had nooit kunnen denken dat hij tot zoiets in staat was.”

Volgens Ocampo was Rahami vooral met auto’s bezig. “Hij vroeg me nog om hulp om aan een aantal onderdelen te geraken.” Rahami las volgens de student wel religieuze literatuur tijdens kalme momenten in het restaurant, maar had nooit extreme standpunten laten blijken. Hij zei ook niets over politiek of terrorisme, aldus Ocampo.

Rahami volgde in het middelbaar de richting 'crimineel recht' maar behaalde nooit zijn diploma. Volgens klasgenoten was  hij door iedereen geliefd en stond bekend als de clown van de klas.

Briefje van dader gevonden naast bom in New York
Agenten onderzoeken het appartement boven het fastfood-restaurant. Foto: AP

Kreeg Rahami hulp?

Toch geloven de autoriteiten dat Rahami de hoofdverantwoordelijke is achter de bomaanslagen van zaterdagavond in Chelsea, New York, waarbij 29 mensen gewond raakten en die in Seaside Park, New Jersey, zonder slachtoffers.

Volgens verschillende bronnen binnen het onderzoek is Rahami de man die gezien werd op beelden van veiligheidscamera’s. Op de beelden is te zien hoe een man met een sporttas rondloopt nabij de plaats van ontploffing in Chelsea. Dezelfde man werd gezien op de plek waar een niet ontplofte bom gevonden werd, gemaakt met een snelkookpan.

 

Vlak bij de niet ontplofte bom werd een briefje van Rahami gevonden. Daarop had hij in het Arabisch zijn bewondering geuit voor de aanslagen in Boston. Op 15 april 2013 brachten de twee Tsjetsjeense broers Tsarnaev een spijkerbom tot ontploffing tijdens een marathon. Ook die bom was gemaakt met een snelkookpan.

Vingerafdruk

Een vingerafdruk op de pan zou de veiligheidsdiensten nu naar Rahami geleid hebben. De eigenaar van een café in Linden, New Jersey, belde de politie nadat hij Rahami had herkend. Die lag te slapen in zijn portiek.

Rahami probeerde nog te voet te vluchten, en zou daarbij geschoten hebben op een politiewagen. Daarbij zou een politieman in het gezicht geraakt zijn. Uiteindelijk werd de verdachte verschillende keren geraakt door de politie en naar het ziekenhuis gebracht.

“Er zijn geen redenen om te geloven dat er een terroristische cel is rond Rahami”, verklaarde gouverneur Andrew Cuomo van New York. Volgens plaatselijk politiecommissaris James O’Neill wordt nog wel onderzocht of Rahami effectief alleen handelde, en wat zijn motivatie was.

Bezoeken aan Afghanistan en Pakistan

Rahami werd geboren in Afghanistan maar kwam in 1995 naar de VS en werd tot Amerikaan genaturaliseerd in 2011. Volgens CNN ging hij de voorbije jaren regelmatig terug naar zijn thuisland. Bij zijn terugkeer in de VS werd hij telkens ondervraagd, zoals gebruikelijk is, maar zouden er nooit tekenen van radicalisering geweest zijn.

Briefje van dader gevonden naast bom in New York
Een foto van Rahami die door de politie werd verspreid. Foto: REUTERS

In 2011 zou Rahami naar Quetta gereisd zijn, een stad in Pakistan die bekendstaat als Taliban-bolwerk. In april 2013 zou hij opnieuw naar Pakistan gereisd zijn. Deze keer zou hij er gebleven zijn tot maart 2014. Ook zijn tienerbroer Mohammad zou in die periode naar het land gereisd zijn.

De autoriteiten onderzoeken nu of Rahami tijdens die laatste reis radicaliseerde. Voorlopig zijn er echter geen aanwijzingen dat hij bekend was bij veiligheidsdiensten.

Toch zou hij na zijn laatste reis naar Pakistan, waar hij bijna een jaar bleef, aan een vriend gezegd hebben dat het “zijn leven had veranderd”. “Hij begon zich ook anders te gedragen”. De laatste tijd zoude de leden van de familie Rahami hun wetserse kledij ook ingeruild hebben voor islamitische gewaden.

De familie vocht ook een lange juridsiche strijd uit met de gemeente Elizabeth. Vader Rahmani beschuldigde de politie ervan hem te hebben bedreigd en verweet buren dat zij zouden gezegd hebben dat “moslims hier niet thuishoren”. Volgens de burgemeester ging de ruzie echter over nachtlawaai en zou het kippenrestaurant soms 24 uur op 24 opengebleven zijn.

Vrouw zwanger

Rahami trouwde tijdens zijn reis in 2011 met een Pakistaanse vrouw, en in 2012 zou zijn aanvraag om haar naar de VS te laten komen, goedgekeurd zijn. Het is echter onduidelijk of ze ooit effectief naar daar reisde.

In 2014 zou Rahami vanuit Pakistan naar de kantoren van een congreslid gebeld hebben omdat het Pakistaans paspoort van de vrouw vervallen was. Het Amerikaanse consulaat weigerde haar een visum voor de VS te bezorgen.

Toen haar paspoort toch vernieuwd werd, zou de vrouw ontdekt hebben dat ze zwanger was. Ze kreeg vanuit de VS de boodschap dat ze geen visum zou krijgen tot de baby geboren was. Rahami moest ook voor de baby een visum aanvragen, maar het is niet bekend of hij dat ook deed.

Briefje van dader gevonden naast bom in New York
Foto: Photo News
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees