Zeven jaar na afscheid van de trolleybus: ook bovenleidingen (bijna) weg

Zeven jaar na afscheid van de trolleybus: ook bovenleidingen (bijna) weg

Foto: Dirk Musschoot

Gent - Alle oude bovenleidingen op de Brugsesteenweg in de Gentse deelgemeente Mariakerke moeten tegen de winter weg zijn. Dat is zeven jaar nadat de trolleybus uit het straatbeeld verdween.

Al sinds juni 2009 rijden in Gent geen trolleybussen meer. Maar in sommige straten van lijn 3 hangen de lelijke bovenleidingen hangen vandaag nog altijd. De afbraak is al bezig sinds 2013, maar loopt aan een slakkengangetje. De voorbije weken is De Lijn op de Brugsesteenweg in Mariakerke eindelijk begonnen de leidingen weg te halen.

“Tegen de winterperiode zouden ze allemaal moeten zijn opgeruimd”, zegt Marianne Thysebaert van De Lijn Oost-Vlaanderen. Of ook de palen, waar de leidingen aan vasthangen, meteen verdwijnen is niet duidelijk.

Met de bovenleidingen verdwijnt een stuk Gentse openbaar vervoersgeschiedenis. De trolleys kwamen in 1989 aan in Gent en werden nog geïntroduceerd door de MIVG, de Gentse voorganger van De Lijn. Die laatste besliste ze na twintig jaar dienst niet meer te vervangen, met het oog op een vertramming van lijn 3.

Tien jaar na die beslissing is van een tram op lijn 3 nog lang geen sprake. Schattingen spreken van nog eens tien jaar.
 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio