Wilmots haalt uit naar voetbalbond en Thierry Henry

Wilmots haalt uit naar voetbalbond en Thierry Henry

Foto: VMMA

Marc Wilmots heeft dinsdagavond in de reportagereeks ‘Alloo bij’ op VTM onder meer gereageerd op zijn ontslag bij de Rode Duivels en zijn toekomst als coach. “Er komt nu een nieuwe episode in het stuk ‘Willie’ aan. Dat zal in het buitenland zijn, niet in België. Afwachten dus, ik hou het graag spannend”, vertelde Wilmots voor de camera’s.

Vanuit de Belgische Voetbalbond – met wie afspraken zijn ondertekend over het ontslag – wordt er niet gereageerd op de uitlatingen van de ex-bondscoach. Nochtans deelt Wilmots wel enkele sneren uit. 

Zo vraagt hij aan Alloo: “Wie is dat, de Belgische Voetbalbond? Weet je dat? Ik ook niet. Ik besliste alles op sportief vlak. Waarom is er ruzie gekomen tussen de Pro League en de amateurs? Macht. En postjes. Als je zo werkt, ga je niet vooruit, dan ga je achteruit. Dat kan je niet veranderen, dat is de structuur. Eerst moet je een filosofie hebben. Bij de DFB (Duitse Voetbalbond, nvdr.) kan niemand bij een club én bij de DFB werken. Je hebt altijd goesting om je eigen club voorrang te geven. Of je werkt voor de nationale ploeg, of je werkt voor een club. Je kan niet werken als televisiecommentator en werken als trainer bij de nationale ploeg. Dat is puur amateurisme. In België is dat gepermitteerd. Daar was ik tegen.”

Zou Bart Verhaeghe, voorzitter van Club én ondervoorzitter van de KBVB, zich aangesproken voelen? En Thierry Henry, analist voor zender Sky Sports én assistent-bondscoach?

"Wilde af en toe wel eens een 'waffel' uitdelen"

Het was overigens niet het eerste interview dat Wilmots gaf sinds zijn ontslag. Eind augustus reageerde de ex-bondscoach al in Le Soir en de kranten van Sudpresse. “De voetbalbond heeft er alles aan gedaan om mij te destabiliseren en ten val te brengen”, klonk het toen. “Ik begreep al snel dat het onder mijn bewind nooit goed genoeg zou zijn.”

Een stelling die Wilmots gisteren nog eens herhaalde: "De pers wilde me ook niet, drie à vier journalisten wilden me weg. Ik pas volgens hen niet in de ‘vorm’ van België. Ik had enkele journalisten wel graag eens een ‘waffel’ gegeven, maar zou dat geholpen hebben? Ze konden er gewoon niet tegen dat ze van mij geen exclusiviteit kregen. Ze zeiden me dat als ze de opstelling en de tactiek daags voor de wedstrijden zouden krijgen, ik dan ‘veilig’ zou zijn. Zo werkt dat bij mij niet.”

Na de uitschakeling in de kwartfinales tegen Wales wachtte Wilmots een slapeloze nacht in Bordeaux, waarin hij de wedstrijd herbeleefde. “We misten achterin te veel spelers, zij waren onvervangbaar. Bij terugkeer in België heb ik champagne gedronken met mijn vrouw, ik was vrij.”

Althans dat dacht Wilmots, want later vroeg de bond hem blijkbaar toch nog verder te doen. “Ik heb daar eerst ‘ja’ op geantwoord, later heb ik geweigerd omdat ik niet akkoord was met de voorwaarden. Ik moest van hen die wedstrijd tegen Spanje spelen. Sportief is dat geen goede zaak.”

"Ik heb me kapot gelachen tegen Spanje"

Tijdens de oefeninterland tegen Spanje hingen er spandoeken in het Koning Boudewijnstadion om Wilmots te bedanken. Heel wat supporters droegen bovendien een wit hemd, net zoals Wilmots, en scandeerden zijn naam. “Dat vond ik allemaal sympathiek. Ik heb me kapot gelachen”, besloot Wilmots, die de Duivels ook succes toewenst. “Ik hoop dat ze de wereldbeker winnen en dan zal ik de eerste zijn om champagne te drinken.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.

EK-kwalificatie Groep I

Vorige speeldag Volgende speeldag

Speeldag 8 -

GS W V G DS P
1 België 8 8 0 0 30/1 24
2 Rusland 8 7 1 0 27/4 21
3 Cyprus 8 3 4 1 13/12 10
4 Schotland 8 3 5 0 11/17 9
5 Kazachstan 8 2 5 1 9/13 7
6 San Marino 8 0 8 0 0/43 0