Opnieuw twee mannen opgepakt met link naar Rachid Kassim

Opnieuw twee mannen opgepakt met link naar Rachid Kassim

Foto: AFP

In Frankrijk zijn opnieuw twee lieden opgepakt en in beschuldiging gesteld in verband met veronderstelde banden met de Franse jihadist Rachid Kassim, zo heeft het parket van Parijs woensdag bekendgemaakt.

Het gaat om Fransen van 30 en 39 jaar. Zij zouden onlangs via de boodschappendienst Telegram in contact hebben gestaan met Kassim die ervan wordt verdacht vanuit de regio Irak-Syrië aanslagen in Frankrijk te hebben aangestuurd.

Het duo is al vrijdag opgepakt. De tenlastelegging luidt “bendevorming in verband met een terroristische onderneming”. Kassim heeft via het internet opgeroepen Frankrijk aan te vallen.

Ook arrestaties in Nice

Intussen zitten de acht mannen die eerder deze week werden opgepakt in verband met de bloedige aanslag in Nice, nog altijd in de cel. Dat is woensdag uit bronnen dichtbij het dossier vernomen.

In het kader van het onderzoek zijn tussen maandagavond en dinsdagmorgen in de Alpes-Maritimes acht nieuwe arrestaties verricht. Het zijn mensen uit de entourage van de 31-jarige Tunesiër Mohammed Lahouaiej Bouhlel, die op 14 juli met een gehuurde vrachtwagen op de Promenade des Anglais in Nice 86 mensen heeft gedood en meer dan vierhonderd anderen heeft verwond.

“Wij nog steeds aan het natrekken. Wij hebben nog altijd geen zekerheid. De acht blijven vastzitten”, aldus de bron die eraan toevoegde dat dit tot vrijdagmiddag kan duren en die niets zei over de eventuele verdenkingen. Sommigen kunnen mogelijk eerder weer op vrije voeten komen.

Computers en telefoons

In tegenstelling tot wat eerder is gezegd, zijn het allemaal Tunesiërs van wie één de dubbele Italiaanse nationaliteit heeft. De jongste is 24 jaar, de oudste 57 jaar.

Dinsdag zijn huiszoekingen verricht om computers en telefoons te kunnen in beslag nemen. Eerder waren al zes andere mensen in staat van beschuldiging gesteld en in de regio Parijs opgesloten. De extremistische terreurgroep ISIS heeft de slachting in Nice opgeëist.

Corrigeer