Kruip in de huid van een senior met D'Oede Doze

© djr

© djr

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Hoe voelt artritis aan? Wat kan ik nog als ik blind ben? Mentor vzw en Howest ontwikkelden d'Oede Doze, een doos met allerlei simulaties die gezonde mensen in de huid wil laten kruipen van oude mensen. Naast fysieke kwaaltjes, focust men op dementie.

Joerie Dewagenaere

Heel wat zorgkundigen voeren hun job met tonnen passie uit. Je mag echter nog zo gepassioneerd als je wil, hoe het voelt om oud te zijn, kun je niet weten. Daarom sloegen vzw Mentor en hogeschool Howest de handen in elkaar. Het resultaat? d' Oede Doze. Hoe voelt beperkt zicht, rugpijn of een slikstoornis? Aan de hand van de doos kunnen zorgverleners het zelf ervaren en zo beter inspelen op de noden van de zorgbehoevenden. “In de doos zitten een dertigtal simulatietools, waarmee je zelf in het lichaam van een tachtigjarige kan kruipen. Een aha-beleving, dus”, vertelt Koen Amerlynck van vzw Mentor. “Daarbij hebben we niet enkel oog voor fysieke kwaaltjes, maar ook voor dementie.”

Studente Industrieel Ontwerpen Loes Verheyen ontwikkelde de dementie-instrumenten. Daarbij heel wat zaken die de verwardheid van dementerenden visualiseren. Een krant waar foto's en titels niet bij het juiste artikel staan of een jas waarvan je niet weet wat de binnen- en buitenkant is. “Een ander object is een microfoon die ervoor zorgt dat alles wat je zegt met vertraging naar de hersenen gaat. Lezen en een gesprek voeren, worden zo wel heel wel moeilijk”, weet Loes.

INFO

Meer info over d'Oede Doze via www.vzwmentor.be/doededoze.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus