Zuckerberg wil alle ziektes bestrijden

Mark Zuckerberg, de ceo van Facebook, en zijn vrouw Priscilla Chan willen de komende tien jaar 3 miljard dollar vrijmaken voor medisch onderzoek. Hun doel? Ziektes voorkomen en genezen.

Het koppel kondigde het nieuwe initiatief aan tijdens een evenement in San Francisco. Hun ultieme doel is naar eigen zeggen ‘het genezen, voorkomen of managen’ van alle ziektes en dat tegen het einde van de eeuw.

Volgens Zuckerberg wordt momenteel vijftig keer meer geld uitgegeven aan het behandelen van mensen die ziek zijn in plaats van hen te genezen en te voorkomen dat ze ziek worden. Daar wil hij verandering in brengen.

Zuckerberg en Chan doen hun belofte onder meer om een ‘veiliger toekomst’ voor hun 1-jarige dochter te garanderen.

600 miljoen dollar zal naar een onderzoekscentrum van biowetenschappen gaan, de Biohub. Wetenschappers gaan daar in eerste instantie aan twee projecten werken. Cell Atlas moet de cellen in kaart brengen die onze belangrijke organen controleren. Het Infectious Disease Initiative zal nieuwe middelen, test, vaccins en strategieën ontwikkelen in de strijd tegen ziektes zoals HIV, Ebola en Zika.

Het geld zal verdeeld worden door het Chan Zuckerberg Initiative, dat in december 2015 is opgericht.

Volgens de Facebook-oprichter zal de levensverwachting rond 2100 rond de honderd jaar liggen.

Corrigeer

NIEUWS