Ons sperma gaat er op achteruit: dit zijn de boosdoeners

Ons sperma gaat er op achteruit: dit zijn de boosdoeners

Foto: Reporters / BSIP

40 miljoen beweeglijke zaadcellen per milliliter. Het is alsof het sperma van de moderne man bulkt van de pure vruchtbaarheid. Niks van. Dit gemiddelde raakt niet eens aan de helft van wat de westerse man in de jaren veertig van de vorige eeuw had rondzwemmen in zijn sperma. Dit heeft belangrijke gevolgen. Eens onder de kritische drempel van twintig miljoen zaadcellen per milliliter, wordt het lastig om nog kinderen te verwekken zonder hulp van een reageerbuisje of ivf-behandeling. Hoe komt het toch dat de kwaliteit van ons sperma er zo op achteruit is kunnen gaan?

“Eigenlijk weten we het zelf nog niet goed”, geeft Dirk Vanderschueren toe. De androloog van de KULeuven buigt zich dezer dagen in Rotterdam met vierhonderd andere wetenschappers over de redenen van de gestage achteruitgang van de kwaliteit van ons sperma.

De prof benadrukt dat er niet één duidelijke oorzaak is voor de povere kwaliteit van on sperma.

“Meer en meer komt door onderzoek naar voor dat een complex samenspel van elementen daarvoor verantwoordelijk is. Het lijkt erop dat de zaadkwaliteit enerzijds wordt beïnvloed door het milieu waaraan wij zijn blootgesteld en de manier waarop de moderne mens zijn leven leidt. Daarnaast vertrekt niet elke man met dezelfde kaarten in zijn hand. Sommigen zijn genetisch minder geschikt om kwaliteitsvolle zaadcellen aan te maken. Andere elementen hebben we dan weer zelf in de hand. Het is die cocktail van factoren die gevolgen heeft voor de kwaliteit van het sperma.”

Wat zijn dan de schadelijke factoren waaraan we zelf iets kunnen doen? We zetten ze samen met Dirk Vanderschueren op een rijtje, aangevuld met enige duiding van de professor.

1. Alles wat de teelballen opwarmt

“We kennen al lang de reden waarom de teelballen niet in het lichaam zitten maar erbuiten hangen. De temperatuur van het menselijk lichaam is immers te hoog en heeft een nefaste werking op de hoeveelheid en beweeglijkheid van de zaadcellen. Vandaar dat alles wat de temperatuur van de teelballen doet toenemen een negatieve invloed heeft. Zoals:

- een te strakke onderbroek

- werken met de laptop op schoot

- saunabezoek en hete baden

“Het is niet zo dat iedereen die dagelijks een warm bad neemt of een week lang een spannende onderbroek draagt, vroeg of laat met vruchtbaarheidsproblemen zal geconfronteerd worden. Maar het kan een element zijn dat, in combinatie met andere, de zaadkwaliteit voelbaar naar beneden haalt. Zo is aangetoond dat bijvoorbeeld een bezoek aan de sauna een wekenlang effect kan hebben op de zaadcellen.”

2. Genotsmiddelen

In deze groep vinden we the usual suspects:

- sigaretten

-alcohol

-marihuana

“Allemaal boosdoeners waarvan duidelijk is dat zij de spermakwaliteit negatief beïnvloeden.”

3. Fitnessproducten

“Dan hebben we het niet enkel over anabole steroïden, die de spiermassa vergroten en tegelijk de teelballen in elkaar doen schrompelen. Ik ben er ook van overtuigd dat alle “onschuldige” spierversterkers en energieverhogende producten, shakes en kruiden die in het fitnessmilieu populair zijn, gevaarlijk kunnen zijn voor de spermakwaliteit. Ze zijn verkrijgbaar in de apotheek of je kan ze kopen via het internet maar ze bevatten lage doses steroïden.”

4. Te veel en te weinig zaadlozingen

“Wie ’s ochtends nog betrekkingen heeft gehad, zal enkele uren later minder zaadcellen in zijn sperma hebben zitten. En wie een maand lang niet heeft geëjaculeerd, zal door een ophoping van oude, afstervende zaadcellen ook niet het beste sperma hebben. De ideale kwaliteit heeft het sperma twee, drie dagen na een zaadlozing.”

5. En de leeftijd van de man?

“Algemeen wordt aangenomen dat met het ouder worden, de beweeglijkheid van de zaadcellen lichtjes vermindert. Maar leeftijd speelt een veel kleinere rol dan bij de vrouw. Zodra de vrouw ouder dan 35 jaar is, heeft haar leeftijd een veel grotere negatieve invloed op de vruchtbaarheidskansen van het koppel dan de zaadkwaliteit bij de man.”

Corrigeer

NIEUWS