Expert: “Dood alle zwerfkatten en hou huiskatten binnenshuis”

Expert: “Dood alle zwerfkatten en hou huiskatten binnenshuis”

Foto: PMG

Het is een suggestie die wellicht op weinig applaus zal kunnen rekenen van de kattenliefhebbers, maar een Amerikaanse academicus pleit ervoor alle zwerfkatten uit te roeien omdat ze te veel vogels doden. En katten die wél een baasje hebben, moeten binnenshuis gehouden worden.

Dr. Peter Marra, de directeur van het Smithsonian Migratory Bird Centre, trekt aan de alarmbel in zijn nieuwe boek Cat Wars. Katten hebben een “verwoestend effect” op de dierenwereld, zo klinkt het. Vooral zwerfkatten zijn hem een doorn in het oog. Hij pleit ervoor om alle zwerfkatten te verzamelen en te proberen om een nieuwe thuis te vinden voor de dieren. Als dat niet lukt, dan moeten ze volgens hem geëuthanaseerd worden.

En huiskatten zijn al niet veel beter, zo vindt de academicus. Zij moeten binnenskamers gehouden worden. Dat zou niet alleen de vogels en andere kleine dieren ten goede komen, maar dan zouden ze ook geen ziektes meer kunnen krijgen.

In zijn boek schrijft hij het zo: “Vanuit een ecologisch standpunt is het duidelijk: de meest ideale oplossing is om alle zwerfkatten uit het landschap te verwijderen - op welke manier dan ook.”

150 miljoen katten

Maar hij beseft dat zijn plan in de praktijk niet eenvoudig zal zijn. Er lopen dan ook heel wat zwerfkatten rond. In de VS zijn er naar schatting 100 miljoen poezen zonder baasje en nog eens 50 miljoen katten die wel een eigenaar hebben, maar toch vrij rondlopen. “De pijnlijke vraag is wat je met al die katten doet als ze gevangen zouden kunnen worden.”

Hoe drastisch de voorstellen van Peter Marra ook mogen klinken, er zijn wel degelijk studies die aantonen dat katten inderdaad ‘massamoordenaars’ zijn. In het Verenigd Koninkrijk - waar ongeveer 8,1 miljoen katten wonen - worden ze verantwoordelijk gehouden voor 55 miljoen dode vogels op jaarbasis. Ook zouden katten verantwoordelijk zijn voor het uitsterven van 63 soorten vogels, kleine zoogdieren en reptielen.

“Wat we voorstellen, is dat we vooral bekijken waar katten een invloed hebben op gevoelige ecosystemen of plekken waar dieren leven die met uitsterven bedreigd zijn. Die katten moeten gevangen worden, geadopteerd of als dat niet lukt - moeten we ze laten inslapen.”

Vogelbescherming

Dr. Peter Marra bekritiseert ook de Britse vogelbescherming omdat ze niet genoeg zouden doen om de vogels te redden uit de klauwen van de katten. Maar die voelt zich onterecht aangevallen. “Hoewel katten elk jaar miljoenen vogels en kleine zoogdieren doden, is er geen wetenschappelijk bewijs dat katten de belangrijkste oorzaak zijn van de achteruitgang van de vogels in Groot-Brittannië.”

Nochtans is het ooit al gebeurd. In 2002 heeft de vogelbescherming geholpen om alle wilde katten te verwijderen van het eiland Ascension in de Atlantische oceaan, om te vermijden dat de zeldzame fregatvogel zou uitsterven.

En ook de vzw die zich bekommert om katten in Groot-Brittannië, verzet zich uiteraard tegen het voorstel van de academicus. “Er zijn een heleboel redenen waarom er minder vogels en kleine zoogdieren zijn, zoals het verkleinen van de traditionele habitat, klimaatverandering en het gebruik van pesticiden en kunstmest.”

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S