Aantal dertigers dat rijexamen aflegt met 23 procent gestegen

Steeds ouder voor we rijbewijs halen

© Patrick Post

Het aantal min-twintigjarigen dat een rijbewijs haalt, is de voorbije vijf jaar met een kwart gedaald. Dit in tegenstelling tot de dertigers, wier aantal in de examencentra met een kwart is gestegen, ook al omdat ze vaak herkansen. “Wie pas na zijn 30ste zijn praktisch rijexamen aflegt, heeft een veel lagere slaagkans dan iemand van 18 jaar.”

wer

Trendwatchers hadden al gewaarschuwd voor de dalende populariteit van auto’s bij de jeugd. Dat aanvoelen wordt nu bevestigd door de examencentra. Uit cijfers die de Franstalige zender RTL te pakken kreeg, blijkt dat het aantal min-20-jarigen dat een rijexamen aflegt tussen 2010 en 2015 met een kwart is gedaald. Daarentegen is het aantal dertigers dat hetzelfde examen aflegt, de voorbije jaren met een kwart gestegen.

De rijexamencentra en rijscholen wijten de verschuiving aan de soms lange en drukke studiecarrière van jongeren vandaag. “Pas wanneer ze uitzicht hebben op een goede job, maken ze werk van dat rijbewijs.” Dat was enkele jaren geleden wel anders: jongeren konden toen amper wachten. Het merendeel haalde zijn rijbewijs op de leeftijd van 18 of 19 jaar.

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) ziet dezelfde tendens in de buurlanden. “Los van het feit dat ze langer studeren en minder aandacht hebben voor een rijbewijs, investeren jongeren ook veel liever in bijvoorbeeld een nieuwe smartphone.”

Nadeel

Leren rijden op latere leeftijd heeft wel een nadeel. Wie pas na zijn 30ste het praktische rijexamen aflegt, heeft meer kans om daarvoor te zakken. Nog volgens de cijfers die RTL bekendmaakte, slaagt 56 procent van de min-20-jarigen in het praktische rijexamen en bij de dertigers maar 40 procent. Volgens de rijscholen zitten oudere kandidaten vaak meer gestresseerd achter het stuur dan jongeren.

Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) stelde enkele maanden geleden ook al vast dat hoe ouder de kandidaat is, hoe lager zijn slaagkansen op het praktische rijexamen zijn.

Meer over Verkeersveiligheid

Video

Keuze van de redactie