Parket opent onderzoek naar ISIS-kopstuk dat Belgische soldaten bedreigt

© AFP

Het federaal parket heeft een onderzoek geopend naar dreigementen die de Franse ISIS-strijder Rachid Kassim geuit heeft aan het adres van Belgische militairen.

Dat meldt Thierry Werts, woordvoerder van het federaal parket, in reactie op berichtgeving van de kranten La Dernière Heure en Het Laatste Nieuws. Die melden dat Kassim op de berichtendienst Telegram foto’s, namen en adresgegevens publiceerde van zes Belgische militairen of ex-militairen en daarbij schreef: “Een opdracht voor mijn broeders in België.”

Uit de mond van Kassim is dat een duidelijke oproep tot terreur tegen de soldaten. Leger en gerecht nemen de dreiging dan ook zeer serieus, schrijven beide kranten woensdag. Het federaal parket geeft ook toe dat het gevraagd heeft om de informatie 24 uur achter te houden zodat er in de beveiliging van enkele personen kon worden voorzien.

De foto’s en de identificatiegegevens, die maandag verschenen op een kanaal op berichtendienst Telegram dat door de Fransman Kassim wordt beheerd vanuit Irak, bleken afkomstig van Facebook-pagina’s. Die zijn al aangepast nadat Defensie dinsdagochtend met spoed veiligheidsbriefings ingelast heeft.

Chef terreur bij ISIS

Rachid Kassim heeft in de laatste maanden een zeer gevaarlijke reputatie opgebouwd. De man, wiens boodschappen toegankelijk zijn voor een driehonderdtal volgelingen, probeert zowat iedere dag om sympathisanten in Europa tot terreur te bewegen. Hij speelde zo goed als zeker een rol bij de aanslag in Nice, waar 86 mensen stierven toen een terrorist met een vrachtwagen op een menigte inreed, en stond in contact met de terroristen die op 26 juli een Franse priester vermoordden, met de daders van een dodelijke aanslag op een Franse agent en zijn partner op 13 juni, en met de terreurcel die op 8 september werd opgerold nadat in het centrum van Parijs een wagen met gasflessen werd aangetroffen.

Recent werden in België ook twee mensen opgepakt die actief waren op Telegram en mogelijk in contact stonden met Rachid Kassim. Het gaat om Nader Houssein, die op 16 september werd opgepakt, en om Chaimaa Amghar, de zus van Sofiane Amghar, die deel uitmaakte van de terreurcel van Verviers. Zij werd op 21 september ingerekend.

LEES OOK:Belgische soldaten in vizier van ISIS: “Zeer ernstige dreiging”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Islamitische Staat

Video

Keuze van de redactie