Simpel maar geniaal: zo zie je altijd mogelijke fietsers als je uit de auto stapt

Simpel maar geniaal: zo zie je altijd mogelijke fietsers als je uit de auto stapt

Foto: rr

Er is een trucje waarmee je zeker bent dat je nooit je portier openzwaait als er een fietser aankomt. Even simpel als slim, en ze noemen het de ‘Dutch reach’.

Een openzwaaiend portier kan levensgevaarlijk zijn voor fietsers. Deze maand kwam nog een man om het leven in Scherpenheuvel toen een bestuurder plots de deur van zijn bestelwagen openzwaaide.

Meestal loopt het minder dramatisch af met enkele blutsen en builen, maar het probleem is onmiskenbaar. Uit een onderzoek van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) bleken onvoorzichtig openzwaaiende portieren de grootste ergernis van fietsers.

Dutch reach

Michael Charney (70), een gepensioneerde dokter uit Cambridge, voert campagne om bestuurders de ‘Dutch reach’ aan te leren. Je opent het portier gewoon met je rechterhand, in plaats van de linkerhand waarmee je het nu waarschijnlijk doet. Omdat je zo kruist, draai je vanzelf je bovenlichaam, en zie je of er fietsers aankomen.

Als we hier een gewoonte van maken, verrassen fietsers en bestuurders elkaar nooit meer. Het verkeer zou er enorm op vooruit gaan.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S