“Bijzonder zwakke” tuchtsancties voor corrupte agenten is “kat bij de melk zetten”

“Bijzonder zwakke” tuchtsancties voor corrupte agenten is “kat bij de melk zetten”

Foto: PETER MAENHOUDT

Gent -

“Het resultaat van de tuchtprocedure is bijzonder zwak, en men zet de kat bij de melk, maar de politie is er blijkbaar gerust in.” Dat zei openbaar aanklager Frederic Vroman donderdagnamiddag in de zaak tegen vijf Gentse politiemannen verdacht van onder meer de verkoop en het gebruik van cocaïne, interne hacking en het doorspelen van alcoholcontroles en informatie uit politionele databanken. Eén rechercheur kreeg ontslag van ambtswege, maar de andere politiemensen kregen “bijzonder milde” sancties opgelegd.

“Als de tuchtoverheid niet optreed, moet het gerecht het doen”, stelde Vroman, die voor de twee hoofdverdachten ontzetting uit de rechten vroeg. “Ze mogen geen lid meer zijn van de politie en geen openbare functies meer vervullen”. Het gaat om een 40-jarige rechercheur uit Gent en een 42-jarige rechercheur uit Laarne, die beschuldigd worden van de verkoop van cocaïne en van interne hacking. De eerste kreeg ontslag van ambtswege, maar de tweede kreeg slechts één maand schorsing opgelegd.

Twee andere rechercheurs die betrapt werden op het gebruik van cocaïne, kregen twee maand inhouding van respectievelijk 5 en 10 procent van hun wedde. De vijfde politieman, een 46-jarige man uit Gavere, wordt beschuldigd van interne hacking. “Hij heeft al een tuchtsanctie gekregen, namelijk geen tuchtsanctie”, zei de aanklager. “Voor een politieman heeft hij nochtans een rijk gevuld strafregister. Hij kreeg geen sanctie omdat hij al een tuchtstraf kreeg voor eerdere feiten van nieuwsgierigheid in politionele databanken.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees