Ondergrondse schuilplaats uit WO I wordt volgend jaar tijdelijk toegankelijk voor grote publiek

“Soldaten leefden als mollen onder de grond”

De Nieuw-Zeelandse Adrienne Smith, schepen Sabine Vanderhaeghen, directeur Steven Vandenbussche, burgemeester dirk Sioen en Geert Bourgeois Foto: thv

Zonnebeke - Het Memorial Museum Passchendaele 1917 zal volgend jaar 100 dagen lang een ondergrondse oorlogschuilplaats toegankelijk maken. "Het grote publiek zal kunnen ervaren hoe de soldaten als mollen onder de grond leefden."

Dat de geallieerden een ondergrondse schuilplaats graafden onder de fundamenten van de vooroorlogse kerk in het Zonnebeekse kasteelpark is al sinds 1989 duidelijk. Maar dat die Zonnebeke Church Dugout nog altijd stabiel genoeg is om tijdens het belangrijke honderdste herdenkingsjaar rond de bloedige Slag om Passendale te ontsluiten, is pas afgelopen week beslist na droogzetting en grondig wetenschappelijk onderzoek.

Een team van archeologen, ingenieurs en landmeters pompten eerst een half miljoen liter water uit de dug-out die bestaat uit een hoofdgalerij van 29 meter lang, met verschillende zijgangen, vijf kamers en twee toegangstrappen. Zij hebben de stabiliteit gecheckt, de herkomst van het gebruikte hout onderzocht en een 3D-inventaris van het hele complex gemaakt.

Nu worden de pompen opnieuw stilgelegd tot kort voor 31 juli 2017. Het water zal opnieuw stijgen en dat is nodig om de verrotting van het hout tegen te gaan. Want een goede bewaring is echt noodzakelijk.

Zeldzaam

"De dugout is een zeldzame, en een van de best bewaarde dugouts van de streek met tal van authentieke bezienswaardigheden en artefacten', zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois die zaterdag als eerste bezoeker de constructie bezocht. Dat bevestigt ook tunnelexpert en amateur-archeoloog Johan Vandewalle uit Zonnebeke die meehielp aan het onderzoek. "Omdat hij onder de fundamenten ligt van een vooroorlogse kerk zijn er geen instortingen. Ik heb in binnen- en buitenland nu al meegewerkt aan onderzoeken van 18 verschillende ondergrondse oorlogscomplexen, maar deze is voor mij de bijzonderste. Niet de grootste die ik al heb gezien - er was misschien plaats voor 100 manschappen - maar voor mij wel de kers op de taart. Hier zullen mensen de oorlog voelen en ervaren. Iedereen zal in deze dug-out de kans krijgen wat ik al jaren mag meemaken."

Die oorlog ervaren is ook de bedoeling van het team achter het Memorial Museum Passchendaele 1917. "Het tijdelijk openstellen van de dug-out in het belangrijke herdenkingsjaar past perfect in onze missie en is een mooie aanvulling op ons project The Legacy of Passendale. Daarin staat beleving centraal en leggen we de link naar de nog resterende sporen en het landschap. Met een bezoek aan de authentieke dugout zouden onze bezoekers kunnen ervaren hoe de soldaten 100 jaar geleden als mollen onder de grond leefden. Het zal een once in a lifetime experience zijn", zegt directeur Steven Vandenbussche en schepen voor Herdenking 100 jaar Groote Oorlog Sabine Vanderhaeghen.

Miljoenste bezoeker

Zaterdag ontving het Memorial Museum Passchendaele 1917 met de Nieuw-Zeelandse Adrienne Smith zijn miljoenste bezoeker. In 2017 wordt een recordjaar verwacht.De Slag om Passendale uit 1917 die dan wordt herdacht is één van de meeste wrede episodes van de Groote Oorlog. Op 100 dagen tijd vielen een half miljoen slachtoffers.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio