Benzine Super 95 verdwijnt aan de pomp: dit verandert voor uw auto

Benzine Super 95 verdwijnt aan de pomp: dit verandert voor uw auto

Foto: BELGA

Het zal in ons land vanaf 1 januari 2017 niet meer mogelijk zijn om Super 95 te tanken. De brandstof wordt aan de pomp vervangen door het milieuvriendelijkere alternatief E10. De FOD Economie vandaag van start met een informatiecampagne over de veranderingen aan de pomp. Hier vindt u een antwoord op de belangrijkste vragen.

Waarom verdwijnt Super 95?

E10 is een benzinebrandstof die maximaal 10 procent bio-ethanol bevat. Sinds 2009 bevat de in België gecommercialiseerde brandstof al maximaal 5 procent bio-ethanol. België volgt hiermee het voorbeeld van Frankrijk en Duitsland. “Bedoeling van de verdubbeling van het bio-ethanolgehalte is de CO2-uitstoot en die van andere broeikasgassen van benzinevoertuigen globaal terug te dringen zodat België zijn 10%-doelstelling voor hernieuwbare energie in de vervoerssector tegen 2020 kan halen”, zegt Chantal De Pauw, woordvoerster van de FOD Economie. Bio-ethanol wordt immers op duurzame wijze geproduceerd uit biomassa volgens door de Europese Unie vastgelegde criteria.

Hoe herken ik het aan de pomp?

Benzine Super 95 verdwijnt aan de pomp: dit verandert voor uw auto
Het logo aan het tankstation. Foto: FOD Economie

Op pompen die benzine 95 E10 verdelen, worden groene stickers met “Benzine 95 E10” aangebracht, met daaronder het nummer van de geldende norm “NBN EN 228”.

Kan mijn voertuig met 95 E10 rijden?

Niet elke auto is geschikt voor de nieuwe brandstof, maar de FOD Economie maakt zich sterk dat vandaag 9 benzinevoertuigen op de 10 compatibel zijn met 95 E10. Bovendien kan het merendeel van de benzinevoertuigen die na 1 januari 2000 werden gebouwd, met de nieuwe brandstof rijden.

Om er zeker van te zijn dat een voertuig compatibel is met 95 E10, heeft automobielfederatie Febiac een toepassing ontwikkeld zodat mensen kunnen zien of hun auto of motor al dan niet 95 E10 kan tanken. Die applicatie vindt u op http://e10.febiac.be/nl. Onderaan dit artikel vindt u de hele lijst per automerk waarop u kan zien of uw voertuig geschikt is voor de nieuwe brandstof. Voor dieselrijders verandert er natuurlijk niets.

Wat als ik geen 95 E10 kan tanken?

Voertuigen die niet 95 E10-compatibel zijn, moeten benzine 98 tanken. Geen nood als u per vergissing 95 E10 in een niet-compatibel voertuig tankt: het volstaat de volgende tankbeurten benzine 98 te gebruiken. Herhaald tanken met 95 E10 of sporadisch autorijden kan op middellange en lange termijn wel schade aanrichten. Voor oudere wagens (oldtimers) of sportauto’s is het echter aangeraden uw garagehouder te raadplegen wanneer u per vergissing 95 E10 tankt, omdat bepaalde motoronderdelen niet voor dit soort brandstof ontwikkeld werden.

Verandert er iets aan de prijs?

Verwacht wordt dat E10 duurder zal uitvallen aan de pomp. Het is nog niet bekend hoeveel duurder, al doen er al schattingen van één tot drie cent per liter de ronde.

Is Super 95 E10 ook zuiniger?

Nee, het verbruik stijgt een beetje (ongeveer 1,5%). De energie-inhoud van ethanol ligt immers iets lager en de motor heeft er daardoor dan ook net wat meer van nodig.

Wat zijn de reacties?

Uit een enquête van mobiliteitsclub VAB bij 540 benzinerijders (benzine 95) blijkt alvast dat lang niet iedereen positief staat tegenover de komst van de nieuwe E10 benzine. “De consument wenst keuzevrijheid tussen de nieuwe 95 E10 en de klassieke Super 95”, klinkt het. VAB vraagt daarom aan de petroleumsector om in voldoende tankstations nog klassieke Super 95 aan te bieden.

 

95e10_nl by Jerry Harris on Scribd

 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees