Nieuwe studie wijst op groot risico voor vrouwen die hormonale anticonceptie gebruiken

Nieuwe studie wijst op groot risico voor vrouwen die hormonale anticonceptie gebruiken

Foto: Shutterstock

Over de nevenwerkingen van de pil en andere hormonale anticonceptiva wordt onder wetenschappers en vrouwen al decennialang gediscussieerd, maar een nieuw onderzoek wijst uit dat het nemen van die middelen wel eens nefaste gevolgen kan hebben voor de gemoedstoestand. Ze zouden namelijk een groter risico op depressie met zich meebrengen.

De Deense onderzoekers die de impact van de pil en andere hormonale anticonceptiemiddelen op de gemoedstoestand van vrouwen wilden controleren, gingen bij hun onderzoek niet over één nacht ijs. Liefst meer dan een miljoen vrouwen tussen 15 en 34 werden 13 jaar lang gevolgd, van 2000 tot 2013. Al na zes maanden na het gebruiken van de hormonale contraceptiva konden de onderzoekers vaststellen dat dat 40 procent meer risico met zich meebracht op het ontwikkelen van een depressie. Jonge meisjes liepen bovendien nog meer kans op depressie, maar de Denen konden niet uitsluiten dat dat gepaard ging met het feit dat tienermeisjes daar sowieso vatbaarder voor zijn. 

Voorts werd ook vastgesteld dat het wel degelijk van belang is welk soort hormonaal anticonceptiemiddel je gebruikt, het ene zou namelijk makkelijker depressieve gedachten uitlokken dan het andere. Zo zouden anticonceptiva met enkel progestagenen zoals de prikpil Depo en de minipil het risico verdubbelen en diegene die bijvoorbeeld het hormoonspiraaltje Mirena lieten plaatsen, lopen zelfs drie keer meer kans. 

"Ook al neemt het risico op depressie significant toe als je deze anticonceptiemiddelen gebruikt - een toename van 40 procent is niet triviaal - toch zullen de meeste vrouwen niet depressief worden", zegt hoofdauteur en professor in de gynaecologie Oejvind Lidegaard, verbonden aan de universiteit van Kopenhagen. "Toch is het belangrijk dat we vrouwen vertellen dat de kans bestaat en dat er evengoed niet-hormonale methodes van contraceptie bestaan."

 

Corrigeer