Experts slaan alarm: "Het wettelijk pensioenstelsel staat op instorten"

Experts slaan alarm: "Het wettelijk pensioenstelsel staat op instorten"

(Stockfoto) Foto: shutterstock

“Het wettelijk pensioenstelsel staat op instorten.” Dat zeggen pensioenspecialisten Jef Vuchelen (VUB) en Mark Scholliers. Zonder drastische ingrepen is de kans klein dat we ooit het pensioen krijgen waarop we rekenen. Want de ingrepen van opeenvolgende regeringen zijn eigenlijk maar wat “gemorrel in de marge”.

De commissies en instellingen die prognoses maken over de vergrijzing en de pensioenen zijn volgens hen veel te optimistisch.

De verhoging van de pensioenleeftijd bijvoorbeeld dreigt helemaal niet het verhoopte soelaas te brengen: die zal wel de pensioenkosten doen dalen, maar dreigt tegelijk voor zo’n 300.000 extra werklozen te zorgen omdat de ouderen die langer aan de slag blijven geen plaats ruimen voor de jongeren.

Vuchelen en Scholliers raden in een nieuw boek dat vandaag voorgesteld wordt dan ook aan om vooral zélf tijdig te beginnen sparen om een kapitaaltje achter de hand te hebben voor uw pensioenleeftijd. Want de kans bestaat dat ook in ons land in de pensioenen gehakt moet worden zoals in Griekenland gebeurde. “Ooit komt er een pensioencrisis. De vraag is enkel wanneer.”

Lees in onze Plus-omgeving wat de problemen en de gevolgen zijn en wat u zelf kunt doen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees