Belgen gebruiken auto langer, maar onderhouden die minder

© Peter Malaise

Acht jaar en negen maanden. Dat is de gemiddelde leeftijd van wagens op onze weg. Een absoluut record. Maar niet echt eentje om trots op te zijn. Want volgens Touring is de staat waarin die oude auto’s rondrijden alarmerend. Uit een onderzoek blijkt één op de zes slechte remmen, versleten banden of kapotte ruitenwissers te hebben. “We besparen massaal op het onderhoud van de auto”, stellen ook de autodealers vast.

wim brillouet

Betrouwbaarheid, de portemonnee of pure liefde: deze fiere eigenaars leggen uit waarom ze een oude auto verkiezen.

Zo’n 1,1 miljoen auto’s zijn vorig jaar in België ingeschreven: 40 procent nieuwe, 60 procent tweedehandswagens (vooral Volkswagen, Opel en Renault). “Het zijn de occasies die ons wagenpark ouder maken”, zegt Christophe Dubon van Febiac, de organisatie die de inschrijvingen van auto’s bijhoudt. Zo is bijna één op de tien tweedehandswagens ouder dan 20 jaar. Als er niet zo veel bedrijfs­wagens zouden rondrijden – die vaak al na vier of vijf jaar worden vervangen – lag de gemiddelde leeftijd van ons wagenpark nog hoger.

Mobiliteitsorganisatie Touring maakt zich zorgen. “Oudere ­auto’s vragen meer onderhoud. En daar besparen we massaal op”, zegt woordvoerder Danny Smagghe.

De mobiliteitsorganisatie deed een onderzoek bij duizend auto’s: één op de zes had slechte remmen, versleten banden of kapotte ruitenwissers. “Dat is verontrustend. Onderhoud van een wagen is duur, maar zo speel je met levens”, waarschuwt Touring.

Liever op reis

Auto’s worden technisch wel beter, waardoor je ze minder snel moet binnenbrengen voor een onderhoud. Bij nieuwe wagens volstaat om de 25.000 kilometer, in plaats van om de 10.000 kilometer. Toch stellen autodealers vast dat bestuurders ook met die extra marge een onderhoud nog uitstellen.

“Zelfs voor essentiële gebreken, zoals een kapot slot in het portier, komen mensen niet binnen. Dat zagen we vroeger echt niet gebeuren. Hoe dat komt? Een auto beschouwen we niet als een prioritaire uitgave”, zegt Carl Veys van Traxio, dat de sector van autodealers vertegenwoordigt.

Dat bevestigt een onderzoek van GFK: we vinden cd’s, boeken, kleren en een tv kopen belangrijker dan de uitgave aan een auto en het onderhoud ervan. “We gaan ook liever een keertje vaker op vakantie dan dat we onze auto laten onderhouden”, stelt Danny Smagghe van Touring vast.

Auto’s die vier jaar zijn ingeschreven moeten verplicht naar de keuring, dus eeuwig kan je een onderhoud niet uitstellen. “Maar dat is niet sluitend: wie wordt afgekeurd, kan nog altijd beslissen om zijn lichten, remmen of banden niet te laten herstellen. Een rode kaart schrikt niet elke bestuurder af”, zegt Smagghe.

Meer over Verkeersveiligheid

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie