Regionaal anti-terreurteam in de maak

Hamme / Moerzeke / Waasmunster / Zele / Berlare -

Zeventien gemeenten uit de Denderstreek en Schelderegio onderhandelen over de oprichting van een regionaal anti-terreurteam. Over het nut daarvan bestaat weinig twijfel, zo bleek woensdagavond tijdens een vergadering met burgemeesters en zonechefs in Aalst. De grote vraag is echter wie dat gaat betalen.

Zeventien gemeenten uit de Dender- en Schelderegio, onder meer Aalst, Dendermonde, Ninove, Berlare, Zele, Waasmunster en Hamme, zijn bereid mee te werken aan de oprichting van een of verscheidene bijzondere bijstandsteams — zeg maar anti-terreurteams — die snel kunnen inspringen bij ernstige dreiging of incidenten. Woensdagavond vond een vergadering met burgemeesters en zonechefs plaats over de oprichting van zulke teams.

“Er was een ruime opkomst van burgemeesters en zonechefs en de bereidheid voor het initiatief is groot”, zegt de Aalsterse burgemeester Christoph D'Haese (N-VA). “Iedereen beseft dat ook kleinere steden en gemeenten het slachtoffer kunnen worden van terreurdaden. Bovendien weten we met zekerheid dat bij een ernstige dreiging of incident de centrale politionele bijstandsteams uit Brussel niet tijdig aanwezig kunnen zijn in onze streek. Door het feit dat de teams overbevraagd zijn in de regio Brussel kan het drie tot vijf uur duren vooraleer zij hier effectief kunnen optreden. Zowel de burgemeesters als zonechefs zijn ervan overtuigd dat we zelf regionale initiatieven moeten nemen om de veiligheid van onze bevolking te blijven verzekeren, niet alleen bij effectieve terreurfeiten maar ook preventief bij grotere evenementen zoals carnaval, festivals en dergelijke.”

“Ook bij huiszoekingen met risico, bijvoorbeeld als er aanwezigheid van wapens wordt vermoed, kunnen zulke teams nuttig werk verrichten. De stad Aalst heeft al zo'n team, maar verdere uitbouw wordt noodzakelijk.”

De aanwezigen op de vergadering beseffen dat zulke eliteteams speciaal opgeleid moeten worden en dat zij moeten beschikken over aangepast materiaal en dito wapens. “Dat kost uiteraard flink wat geld”, zegt D'Haese, die opdracht kreeg om bij de betrokken minister extra middelen te bepleiten.

Alle aanwezigen op de vergadering bevestigden hun verder engagement. De zonechefs zullen tegen 24 oktober de noden uit hun werkingsgebied in kaart brengen. In november volgt een nieuwe vergadering met burgemeesters en politiechefs.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio