Trump onder vuur in eigen partij: ene na de andere Republikein zegt steun op

Trump onder vuur in eigen partij: ene na de andere Republikein zegt steun op

Foto: AP/EPA

Donald Trump is al vaak onder vuur gekomen voor zijn vrouwonvriendelijke uitlatingen, maar nu wordt de grond onder zijn voeten wel erg heet. Na zijn running mate Mike Pence hebben nu ook senator John McCain en voormalige minister Condoleezza Rice hun steun aan de Republikeinse kandidaat opgezegd. Ook echtgenote Melania Trump vindt de uitspraken van manlief “onaanvaardbaar en schandalig”. Maar Trump weigert op te geven.

De krant The Washington Post lekte opnames uit 2005. Daarin zegt Donald Trump dat vrouwen alles toelaten als je - zoals in zijn geval - een ster bent. “Grijp gewoon naar hun ‘pussy’”, zegt Trump in de video tegen Billy Bush, die toen het programma ‘Acces Hollywood’ presenteerde. Enkele minuten na de publicatie van de video bood Trump in een verklaring reeds zijn excuses aan.

“We bidden voor zijn gezin”

Trump onder vuur in eigen partij: ene na de andere Republikein zegt steun op
Foto: AP

Maar die publieke biecht blijkt niet langer te volstaan, want nu reageert ook Mike Pence afwijzend. “Als echtgenoot en vader, was ik geschokt door de woorden en daden van Donald Trump in de elf jaar oude video die werd vrijgegeven”, klinkt het bij de Republikeinse kandidaat voor het vice-presidentschap. Ik kan zijn uitlatingen niet door de vingers zien en kan ze niet verdedigen. Ik ben blij dat hij spijt heeft betuigd en zich tegenover het Amerikaanse volk heeft verontschuldigd”, zegt de gouverneur van Indiana in een officiële mededeling.

“Wij bidden voor zijn (Trump’s) gezin en kijken naar de kans die hij heeft om te tonen wat er in zijn hart omgaat wanneer hij morgenavond naar de natie toegaat”, aldus Pence. De timing kon namelijk niet slechter zijn, want morgen staat het tweede televisiedebat van Trump met de Democratische kandidate Hillary Clinton op het programma.

“Onmogelijk om steun te bieden”

Pence is niet de enige Republikeinse topper die genoeg heeft van de uitspraken van Donald Trump. Ook senator John McCain heeft zaterdag officieel zijn steun aan Trump opgezegd.

“Ik wilde de kandidaat steunen die onze partij genomineerd heeft. Hij was niet mijn keuze, maar als voormalige genomineerde vond ik het belangrijk om te respecteren dat Donald Trump een meerderheid van de afgevaardigden won in overeenkomst met onze partijregels”, zo klinkt het in een verklaring van McCain.

“Maar het gedrag van Donald Trump deze week, eindigend met de onthulling van zijn vernederende opmerkingen over vrouwen en zijn opscheppen over seksueel geweld, maken het onmogelijk om hem zelfs nog mijn voorwaardelijke steun te bieden voor zijn kandidatuur.”

McCain zegt dat hij en zijn vrouw Cindy niet voor Trump zullen stemmen, maar ook niet voor Hillary Clinton. “Ik heb nog nooit voor een Democratische presidentskandidaat gestemd en zal niet stemmen voor Hillary Clinton. We zullen de naam van een goede conservatieve Republikein opschrijven die de kwaliteiten heeft om president te worden.”

“Hij zou zich moeten terugtrekken”

Trump onder vuur in eigen partij: ene na de andere Republikein zegt steun op
Condoleezza Rice Foto: BELGAIMAGE

Daarbij stopt het niet. Ook de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice heeft zich aangesloten bij de groep Republikeinen die willen dat Donald Trump zich terugtrekt uit de presidentsverkiezingen.

”Genoeg! Donald Trump mag geen president zijn. Hij zou zich moeten terugtrekken”, zo schreef Rice op Facebook. “Als een Republikein hoop ik iemand te steunen die de waardigheid en de status heeft om te solliciteren voor het hoogste ambt van de grootste democratie op aarde.”

150 zwaargewichten tegen Trump

Volgens de Britse zender Sky hebben al meer dan 150 Republikeinse zwaargewichten hun kandidaat zwaar op de korrel genomen. Niet alleen Rice, maar ook zakenvrouw Carly Fiorina (die in de voorverkiezingen tegenstander van Trump was), senator Mike Crapo van Indiana, senator John Thune van South Dakota, senator Shelley Moore Capito van West Virginia zeggen onomwonden dat de vastgoedmagnaat zich uit de race moet terugtrekken.

Andere Republikeinen gingen niet zo ver, maar lieten weten dat zij Trump niet meer zullen steunen en/of niet voor hem zullen stemmen. Onder hen zijn er oud-gouverneur Arnold Schwarzenegger van Californië, senator en ex-genomineerde voor het Witte Huis John McCain, afgevaardigde Jason Chaffetz voor Utah, gouverneur John Kasich van Ohio die Trump in de voorverkiezingen heeft bekampt, en senator Lisa Murkowski voor Alaska.

Al of niet zware kritiek kwam er ook van voorzitter Paul Ryan van het Huis van Afgevaardigden, partijvoorzitter Reince Priebus, senator Ted Cruz van Texas die nog maar pas zijn steun aan zijn vroegere tegenstander had uitgesproken, senator Marco Rubio van Florida die eveneens in de voorverkiezingen de duimen heeft moeten leggen, de vroegere genomineerde voor het Witte Huis Mitt Romney, voormalig gouverneur van Florida en tegenstander van Trump in de voorverkiezingen Jeb Bush, de vroegere gouverneur van Alaska en vroegere kandidate voor het vicepresidentschap Sarah Palin, én, last but not least, van de huidige kandidaat-vicepresident Mike Pence.

Niet welkom in Wisconsin

Eerder had Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, de uitspraken van Donald Trump al scherp veroordeeld.

”Ik ben ziek van wat ik vandaag heb gehoord”, zegt de Republikeinse topman. “Vrouwen moeten verdedigd en bewonderd worden, niet behandeld als objecten. Ik hoop dat Trump deze situatie zal behandelen met de ernst die ze verdient en aan het land zal tonen dat hij meer respect heeft voor vrouwen dan deze video suggereert.” Daarom was Trump niet welkom op de Republikeinse bijeenkomst in Wisconsin, de thuisstaat van Ryan.

De Republikeinse partijvoorzitter Reince Priebus liet weten dat “over geen enkele vrouw ooit in deze termen gesproken mag worden”. Ook andere prominente partijleden, zoals Ted Cruz en Marco Rubio, veroordeelden Trumps uitspraken ten stelligste.

“Verontschuldig mijn echtgenoot”

Eerder had ook echtgenote Melania Trump gereageerd. Ze zegt dat “de woorden die hij gebruikte in mijn ogen onaanvaardbaar en schandalig zijn”, maar tegelijk vraagt ze begrip voor haar echtgenoot. “Ze tonen niet de man die ik ken, ik hoop dat de mensen zijn excuses zullen aanvaarden, zoals ik heb gedaan”, voegt ze eraan toe.

Eén van de opmerkelijkste uit de Republikeinse partij is acteur Arnold Schwarzenegger, de voormalige gouverneur van Californië. “Voor het eerst ik Amerikaans staatsburger ben geworden, ga ik niet voor de Republikeinse kandidaat stemmen. Hoe trots ik ook ben om mezelf republikein te noemen, ik ben in de eerste plaats Amerikaan.” Hij zegt er wel nog niet aan uit te zijn hoe hij dan wel gaat stemmen.

Op Twitter treden heel wat vooraanstaande Republikeinen Schwarzenegger bij. Ze roepen de partij zelfs op om een procedure op te starten om een nieuwe presidentskandidaat te kiezen.

 

 

 

 

“Zal nooit uit de race stappen”

Trump zelf laat zich door al die tegenstand niet uit het lood slaan. Hij maakte duidelijk dat hij niet zal toegeven aan de druk om zijn kandidatuur op te geven. “De media en het establishment willen me zo graag uit de race. IK ZAL NOOIT UIT DE RACE STAPPEN, ZAL NOOIT MIJN SUPPORTERS TELEURSTELLEN!”, zo tweette hij.

 

 

Eerder verspreidde de Republikeinse kandidaat al een videoboodschap op zijn Facebookpagina. “Het was fout en ik verontschuldig me. Dit was kleedkamerpraat, een privégesprek van jaren geleden. Bill Clinton heeft veel ergere dingen tegen me gezegd op het golfterrein, dit komt niet eens in de buurt. Ik excuseer me als ik iemand beledigd heb”, aldus Trump, die een sneer naar de Clintons toch niet kon laten.

Op de steeds luider klinkende vraag van partijgenoten om een stap opzij te zetten, wil de controversiële miljardair niet op ingaan. “Ik zal mij nooit terugtrekken, want ik heb mij in mijn leven nog nooit uit iets teruggetrokken”, zei Trump later op de dag in een telefonisch interview met The Washington Post. “Je moet begrijpen dat ik bij de échte mensen nog geen steun heb verloren, de échte strijd moeten we voeren tegen de slechte Clinton.”

 

 

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S