Vrijgesproken Wesphael wil klacht indienen tegen journalisten

Vrijgesproken Wesphael wil klacht indienen tegen journalisten

Foto: ISOPIX

Bernard Wesphael (58), de Waalse politicus die donderdag werd vrijgesproken van de moord op zijn vrouw Véronique Pirotton, wil journalisten die hem jarenlang een moordenaar noemden nu de rekening presenteren. Hij heeft advocaat Marc Uyttendaele onder de arm genomen om meerdere procedures op te starten.

Drie jaar lang werd elk detail uit het privéleven van Bernard Wesphael uitgekleed en becommentarieerd in de Franstalige pers. “Enkelen in de media hebben geen enkele vorm van deontologie gerespecteerd”, zei Wesphael in een interview met de Franstalige zakenkrant L’Echo.

“Ze hebben op het vermoeden van onschuld gespuwd. Zij zullen zich nu moeten verantwoorden. Ze zijn gelukkig niet met velen: sommige journalisten hebben zich walgelijk gedragen, maar vele anderen gedroegen zich correct.”

“Toen ik pas in voorlopige hechtenis was opgesloten, noemde één krant mij in de titel al een moordenaar. Dat heeft me bijna het leven gekost. In een democratie kunnen we dat niet zo laten.”

Procedures

Wesphael heeft advocaat en strafpleiter Marc Uyttendaele aangesteld om een aantal procedures op te starten. “Zijn opdracht is om mensen die het vermoeden van onschuld hebben geschonden en mij van meet af aan als een moordenaar hebben afgeschilderd, te vervolgen.”

Uyttendaele bevestigde dat gisteren tegenover het persagentschap Belga. Noch Wesphael, noch Uyttendaele wilden zeggen welke media of welke journalisten ze zullen viseren. Om welke procedures het zal gaan, is niet bekend.

“Politieke meerwaarde”

Het ex-parlementslid spreekt over een mogelijke terugkeer naar het politieke toneel. “Ik wil een meerwaarde geven aan het politieke debat in België”, zegt Wesphael. “Door al wat ik heb doorstaan, voel ik me verplicht om enkele maatschappelijke mistoestanden aan te klagen. Meer dan ooit ben ik vastbesloten om gedurende de rest van mijn leven een grote rol op te nemen in wat belangrijk is voor mij: wegen op het maatschappelijke debat.”

Op de vraag of dat betekent dat hij een nieuwe partij zal oprichten, wil Wesphael nog niet antwoorden. “Ik ga mensen rond me verzamelen en met hen bekijken wat de beste manier is om een alternatieve, nieuwe kijk op sociale en ecologische problemen te ontwikkelen.”

Dat hij die toekomst bij Ecolo zoekt, is onwaarschijnlijk. “Het is verbazingwekkend dat ik meer steun kreeg van mijn politieke tegenstanders, dan van de mijnen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees