WK WIELRENNEN. Van Hooydonck hoopt op top tien, Leysen vreest warmte niet

WK WIELRENNEN. Van Hooydonck hoopt op top tien, Leysen vreest warmte niet

Nathan Van Hooydonck Foto: BELGA

De junioren dames rijden maandagochtend hun WK-tijdrit in Doha. Belgische dames zijn er niet van de partij. In de late voormiddag en namiddag staan de heren beloften op het programma. Nathan Van Hooydonck, op het jongste EK in Plumelec vijfde, hoopt op een plekje in de top tien.

De beloften werken hun tijdrit af op The Pearl, twee rondjes, goed voor 28,9 kilometer. “Vooraf had ik het parcours bekeken via Google en vond ik het een beetje belachelijk met al die rotondes en bochten”, aldus Nathan Van Hooydonck, “maar in realiteit valt het best wel mee om er op te koersen. Tijdens de tijdrit kan je die rotondes bijna zo goed als rechtdoor nemen, dus dat is toch een goede zaak, je kan je snelheid behouden.”

De Belgische kampioen tijdrijden werd vijfde op het jongste EK in Plumelec. Na afloop was hij ontgoocheld. “Klopt”, blikte hij nog even terug, “op een EK is het iets gemakkelijker om een medaille te grijpen. De Denen, toch specialisten tegen de klok, waren er niet en ook de Amerikaanse en Australische renners zijn er dan niet bij. Als je dan naast een medaille grijpt, is dat wel wat zuur. Op dit WK zal ik tevreden zijn met een plekje in de top tien. Ik ben geen pure tijdrijder, maar als ik een goede dag heb, kan ik wel snel fietsen. Een top tien zou een succes zijn”, aldus Van Hooydonck die vorig jaar op het WK in Richmond de 17e tijd neerzette.

De hitte vreest hij niet. “Voor we naar hier afreisden, hebben we enkele testen afgelegd in de klimaatkamer in Leuven”, vertelt hij. “Daar was het echt ongelooflijk warm, nu vind ik de hitte hier draaglijk en het hier gemakkelijker fietsen dan in de klimaatkamer in Leuven. Die hitte wordt misschien wel een beetje overschat en overroepen. Normaal ben ik zelf niet echt super als het 30 graden warm is, maar wanneer het nog heter is, zoals hier in Qatar, kan ik er vrij goed mee om. Dan heeft elke renner er immers last van en dan denk ik dat vooral de voorbereiding op het WK een rol speelt en het verschil kan maken. Dankzij de Belgische bond hebben we ons optimaal kunnen voorbereiden, dus ik denk niet dat de hitte me parten zal spelen maandag.”

WK WIELRENNEN. Van Hooydonck hoopt op top tien, Leysen vreest warmte niet
Senne Leysen (links) en Nathan Van Hooydonck (rechts) Foto: BELGA

Belofte Senne Leysen vreest warmte niet in Qatar

WK WIELRENNEN. Van Hooydonck hoopt op top tien, Leysen vreest warmte niet
Foto: BELGA

Senne Leysen neemt in Doha deel aan zijn tweede WK voor de Belgische ploeg. In 2014 eindigde hij in Ponferrada op een 20e stek in de tijdrit bij junioren. Midden september van dit jaar werd hij tiende op het EK tijdrijden voor beloften in Plumelec. “Een top tien lijkt me niet haalbaar”, zegt de belofte, “de concurrentie is nu veel groter. Ik wil gewoon een zo goed mogelijk WK rijden.”

“Ik was heel blij met die tiende stek”, blikt hij nog even terug, “maar nu staan alle toppers hier aan de start en zijn de omstandigheden ook anders door de warmte. Ik ben realistisch, een top 15 zou al heel goed zijn. Natuurlijk, op een superdag weet je nooit hoe dicht je kan eindigen, maar in principe denk ik niet aan top tien.”

Het is heet in Qatar, zondag bedroeg de temperatuur rond het middaguur 38 graden. “De warmte zal een bepalende factor zijn op dit WK”, zegt hij, “maar dat wisten we ook vooraf. Het valt nog af te wachten hoe ik op die temperaturen zal reageren bij lange inspanningen, maar voorlopig valt het goed mee en ondervind ik nog niet te veel problemen. Ik heb ook al gemerkt door de jaren heen in de koers dat ik bij extreme koude of bij extreme warmte heel goed presteer. Dus ik hoop dat het ook maandag het geval zal zijn. Ik heb een goede voorbereiding achter de rug, heb een paar sessies afgewerkt in de klimaatkamer in Leuven en ben ook een paar keer naar de sauna geweest. Het is hier heel warm, akkoord, maar dat was ook waar ik me aan verwacht had.”

Leysen ziet heel wat favorieten voor de wereldtitel bij de beloften. “Ik houd rekening met de Denen Mads Pedersen en uittredend wereldkampioen Mads Würtz Schmidt, de Zwitser Tom Bohli die al prof is bij BMC, de Australiërs, onder andere Miles Scotson, de Amerikaan Adrien Costa, de Duitser Lennard Kämna die Europees kampioen werd en Maximilian Schachmann.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.