Deze man ging “naar de hel en terug” om bijzondere diersoort te redden

Deze man ging “naar de hel en terug” om bijzondere diersoort te redden

Foto: Instagram

Het tragische lot van de Afrikaanse en Aziatische olifanten komt vaak in het nieuws, maar er zijn nog olifantsoorten die met uitsterven zijn bedreigd. Met deze apocalyptische foto wil journalist Paul Hilton de aandacht vestigen op de dwergolifanten die leven op het Idonesische eiland Sumatra.

De dwergolifanten, ook wel Sumatraanse olifanten genoemd, leven in het nationaal park Gunung Leuser. Het domein van meer dan 7.000 vierkante kilometer herbergt de tweede grootste biodiversiteit op aarde, maar is zoals vele ecosystemen bedreigd door de industrie. Dagelijks worden delen van het park afgebrand om plaats te maken voor winstgevende palmplantages. Die dienen uiteraard voor de productie van palmolie, een bestanddeel van ongeveer de helft van alle industriële producten.

Dit is slecht nieuws voor de vele dierensoorten op het eiland. Zo worden orang-oetans gewoon doodgeschoten als ze in de buurt van een plantage komen. De voorbije twee decennia werden maar liefst 20.000 van deze mensapen gedood, waardoor ze nu een bedreigde diersoort zijn. Maar met de dwergolifanten is het nog erger gesteld. Volgens WWF schieten er nog 1.300 exemplaren in het wild over, tussen 2004 en 2014 werden er een honderdtal gedood.

“We moeten hun spoor volgen”

De foto die journalist Paul Hilton vier dagen geleden deelde op zijn Instagrampagina, maakt dan ook duidelijk hoe urgent het probleem is. “Ik ging naar de hel en terug, terwijl ik het spoor van deze wilde olifanten volgde. Dat is nodig, want het is ondenkbaar dat we in een wereld zonder hen zouden leven.”

Zo zag Hilton met zijn eigen ogen hoe de natuurlijke habitat van de bedreigde diersoorten voor ieders ogen in brand wordt gestoken en zo brutaal wordt vernield. Ook kwam hij dode olifanten tegen. Maar Hilton wil het daar niet zomaar bij laten: hij startte een crowdfundingcampagne op. Het is namelijk nodig dat speciale teams worden gefinancierd die de dwergolifanten op Sumatra in het wild kunnen opvolgen.

We need to act fast and extend a helping hand if our children are to see the beauty and wonder of the Sumatran elephants. The critically endangered status is just one level below “Extinct in the wild”, in the structure of threat assessment that the IUCN Red List uses to categorize fauna. In 2011, the Sumatran elephant joined the list. We are fighting one of the most important battles of our generation and we need to act NOW before we lose this iconic species forever. Please click on the link in my bio to help. The Sumatran Elephants need our help. They will not survive without our intervention.#racingextinction #forgottenelephants #SaveLeuserEcosystem #SaveElephants #CutConflictPalmOil #ExtinctionIsForever #Indonesia #Sumatra

A photo posted by Paul Hilton (@paulhiltonphoto) on

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees