Trump overleeft debat (en dat is al een hele prestatie)

Zeventien minuten. Zolang wist Donald Trump zich nog enigszins in te houden. Republikeinen die gehoopt hadden dat Trump na de bijzonder schadelijke uitlatingen over vrouwen deemoedig het hoofd zou buigen, zagen hun kandidaat eens te meer net het omgekeerde doen. Na een half uur wist Trump de toon te keren met volgehouden aanvallen op Hillary Clinton. En het is die kwetsbare flank van Clinton die ervoor zorgt dat Trump nog altijd een kans lijkt te maken.

Lees hier: De belangrijkste momenten uit het tweede debat tussen Trump en Clinton

Lees hier: Erg bitsig debat: “Clinton is de duivel, ik steek haar in de gevangenis”

Meltdown. Zo werd de campagne van Trump omschreven vlak voor het debat, nadat Republikeinen in hordes hun steun opzegden voor hun kandidaat. Na het eerste debat kwam Clinton als duidelijke winnaar uit de polls en van daar ging het alleen maar bergaf, met de tapes van zijn denigrerende opmerkingen over vrouwen als dieptepunt. Het enige wat Trump volgens zijn eigen partij nog kon redden, was door het stof kruipen.

Dat was niet Trumps plan. Vlak voor het tweede debat organiseerde hij een persconferentie met vrouwen die zeggen door Bill Clinton aangerand te zijn. En hij bracht ze meteen ook mee naar het debat. Zijn punt: “Ik heb alleen maar foute dingen gezegd. Clinton heeft vreselijke dingen gedaan.”

Hallucinant eerste halfuur

Het leverde een hallucinant eerste halfuur op. Trump probeerde de vragen over zijn seksistische opmerkingen eerst nog weg te wuiven. “Ik heb spijt van wat ik gezegd heb, maar het is ook maar wat mannen onder elkaar nu eenmaal zeggen. Wat ISIS doet is veel erger. Ik zal ISIS vernietigen.” Huh? Maar na wat ijsberen en snuiven ging hij toch achter Bill Clinton aan. Iets waar Hillary Clinton dan weer niet te ver wou op ingaan. “Als jij laag gaat, ga ik hoog,” klonk het.

Pas toen andere onderwerpen werden aangesneden, kreeg Trump weer vaste grond onder de voeten. Niet dat hij geen vreemde dingen zei. Hij beloofde Clinton in de gevangenis te gooien als hij zou winnen. Hij gaf toe jarenlang geen belastingen betaald te hebben. Hij gooide zijn running mate onder de bus toen het over Syrië ging. “We hebben hierover niet met elkaar gesproken. Ik ben het niet met hem eens.” Elk van die uitspraken zouden dodelijk geweest zijn voor een normale kandidaat, maar dat is Trump nooit echt geweest.

Clinton kwetsbaar

Met zijn best off van de kritiek op Clinton wist Trump wel weer te scoren. Met dertig jaar ervaring in de politiek komt ook een heleboel bagage en Trump weet die consequent aan te vallen. Clinton zelf leek dan weer moeilijk op te kunnen tegen de mix aan terechte kritiek en flagrante leugens. Als Trump nog altijd overeind staat, dan komt het omdat Clinton zelf ook kwetsbaar blijft.

De overtuigde achterban van Trump kon na het debat opgelucht ademhalen. Hun kandidaat is tijdens het debat niet gecrasht. De achterban van Clinton zal even overtuigd zijn dat hun kandidaat Trump op alle vlakken overtroeft. Maar de strijd van de laatste dertig dagen gaat niet over de kiezers die al lang overtuigd zijn, maar over de kiezers die twijfelen en voor beide partijen zouden kunnen stemmen. En daarvan zullen er na dit debat nogal wat stilletjes op een derde termijn van Barack Obama zitten hopen.

Corrigeer

MEER NIEUWS