Broers Diop verschijnen voor raadkamer

Broers Diop verschijnen voor raadkamer

Foto: BELGA

De broers Hicham (43) en Aboubaker Diop (46) verschijnen maandagnamiddag voor de Brusselse raadkamer. Dat heeft Belga vernomen op het Brusselse justitiepaleis. Hicham Diop werd donderdag onder aanhoudingsbevel geplaatst nadat hij woensdag in Schaarbeek drie agenten had verwond bij een steekpartij. Zijn oudere broer Aboubaker werd dan weer vrijdag onder aanhoudingsbevel geplaatst. Beide broers zijn in verdenking gesteld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Hicham Diop werd ook in verdenking gesteld voor terroristische moordpoging.

Hicham Diop viel woensdagmiddag twee agenten van de politie Brussel Noord aanin Schaarbeek en stak hen neer met een mes. Een andere politiepatrouille kon hem inrekenen, maar daarbij liep een van de agenten wel een neusbreuk op. De agenten moesten Hicham Diop, een ex-militair en voormalig bokser, ook in een been schieten alvorens ze hem konden inrekenen.

Hicham Diop had bij zijn aanval op de politieagenten geen islamitische leuzen geroepen, maar bij zijn eerste ondervraging door de federale gerechtelijke politie legde hij meteen een aantal verklaringen af die erop wezen dat het mogelijk om een terreurdaad ging. Ook stond Diop bij de veiligheidsdiensten al bekend voor zijn sympathieën voor en contacten met extremistische moslims. Hij zou onder meer contact gehad hebben met de extremistische sjeik Bassam Ayachi. Hij werd donderdag onder aanhoudingsbevel geplaatst.

Aboubaker Diop werd ook woensdag opgepakt maar pas vrijdag onder aanhoudingsbevel geplaatst. Volgens televisiezender RTL werd bij hem een schriftje gevonden met namen van politieagenten en magistraten en bedreigende taal.

Volgens de advocaat van Hicham Diop was de steekpartij in Schaarbeek geen terreurdaad. Die zou meer te maken hebben met het feit dat Hicham Diop in 2011 aangereden werd door een voertuig van de federale politie.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees