Belgische junioren houden de voetjes op de grond voor WK-tijdrit

Belgische junioren houden de voetjes op de grond voor WK-tijdrit

Foto: BELGA

Jasper Philipsen (18) uit Ham verraste vorig jaar bij zijn eerste WK-deelname met een zesde stek bij de junioren in het tijdrijden in Richmond. “Beter doen dit jaar wordt moeilijk”, beseft hij, “ik heb een paar moeilijke maanden achter de rug.”

Na een sterk voorjaar met enkele overwinningen, kende hij een mindere zomer. Eerst was er een sleutelbeenbreuk, daarna stak hij redelijk veel tijd in zijn examens en trad hij pas weer in competitie eind juli. Ziekte gooide ook nog eens roet in het eten en het EK in Plumelec kwam duidelijk nog te vroeg. Hij werd er slechts zeventiende. “Ik had toen nog niet de goede vorm te pakken”, stelde hij op een persmoment met de Belgische selectie zondagavond. “Intussen zijn we bijna een maand verder en is mijn conditie in stijgende lijn. Ik denk dat ik hier in Doha beter voor de dag zal komen.”

Vorig jaar werd hij zesde, beter doen wordt moeilijk. “Het zou een droom zijn om een beter resultaat neer te zetten hier in Doha, maar dat zal niet simpel worden. Ik heb nu eenmaal geen al te best seizoen achter de rug en nog niet veel vertrouwen opgedaan in de tijdrit de voorbije weken. Ik moet realistisch blijven, een top vijf zit er niet echt in. Dat zou té ambitieus zijn. Tenzij ik echt een superdag heb, maar die krijg niet op bestelling en het zou bijna een wonder zijn. Ik ga alleszins mijn uiterste best doen en ik weet dat mijn conditie nu beter is dan een maand geleden. Hopelijk leidt dat tot een beter resultaat.

Ruben Apers hoopt op top 15 bij junioren

Ruben Apers (18) uit Vrasene start dinsdag in zijn eerste WK. De junior eindigde op een 16e stek op het EK tijdrijden in Plumelec en zou graag op het WK in Doha beter doen. "Al besef ik dat het misschien wel iets te hoog gegrepen is.”

Want een WK is geen EK en er staan meer toppers aan de start. "Misschien wordt het inderdaad wel moeilijk om beter te doen", nuanceerde hij uiteindelijk, "het is mijn eerste WK, ik weet nog niet helemaal waar ik me aan kan verwachten. Top 15 is wellicht moeilijk. Anderzijds, op het EK was ik na kilometer één mijn fietscomputer kwijt en viel ik zonder gegevens. Ik denk dat ik daar iets te traag van start ben gegaan, dus misschien zat er Plumelec wel meer in dan die 16e stek."

"Dit parcours ligt me ook", vervolgde hij. "Het is vlak waardoor je, in tegenstelling tot op het EK waar het voortdurend op en af ging, in je ritme kan blijven. Het is ook technisch, dus ja, ik blijf er bij, ik zal tevreden zijn met top 15. Ik denk ook dat ik niet al te veel last zal hebben van de warmte. Al mag ik dat misschien niet luidop zeggen, net zo goed kan het bobijntje opeens af zijn na 15 kilometer door de hitte."

Belgische junioren houden de voetjes op de grond voor WK-tijdrit
Foto: BELGA

De heren junioren werken dinsdagochtend hun tijdrit af, tussen 8 en 11u30 Belgische tijd.

Corrigeer