Afgewerkte speelzone aan Preshoekbos voorgesteld

Opknapbeurt van groenzones in Leievallei dankzij project Valys

Opknapbeurt van groenzones in Leievallei dankzij project Valys

De scouts van Menen kunnen de vernieuwde speelzone aan de Markebeek in Kortrijk alvast smaken. Foto: djr

Kortrijk -

Verschillende delen van de Leievallei krijgen dankzij project Valys een opknapbeurt. In de lijn van die interregionale samenwerking werd de speelzone Preshoekbos voorgesteld die er kwam dankzij Corrid’or, de voorloper van Valys.

Verschillende partners tekenden onlangs een akkoord om samen het project Valys op te zetten. Zo krijgen steden in zowel Frankrijk, Wallonië als Vlaanderen, 2.291.643,51 euro voor het verfraaien van de Leievallei. “Het is de bedoeling dat we rivierlopen en beken opwaarderen zodat het publiek die kan herontdekken én er weer van kan genieten”, vertelt Bert Herrewyn (SP.A), schepen van Milieu van de stad Kortrijk, die ook participeert in het project. “Opvallend is dat we aan Valys een publieksluik koppelen. De bevolking zal namelijk inspraak krijgen en hun visie kunnen meegeven over de verschillende projecten.”

Er staan heel wat projecten op stapel, ook in onze regio. Zo worden enkele beken opgewaardeerd. Aan de Geluwebeek in Geluwe zal een fietspad aangelegd worden tussen de Lourdesstraat en de N58. Aan de Heulebeek worden zowel in Wevelgem als in Kortrijk natuurvriendelijke ingrepen gedaan. “Voor de Gaverbeek wordt samen met de gemeenten, Vlaamse overheid en Leiedal een gebiedsvisie opgemaakt samen met de bevolking”, zegt projectcoördinator van Valys, Bert Kestelyn. “Wat er dan concreet zal gebeuren, zien we in een latere fase.”

Lees meer in Het Nieuwsblad editie Kortrijk-Waregem-Menen van dinsdag 11 oktober

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio