Amerikaan wint WK tijdrijden bij junioren, Belg Apers knap vijfde

De Amerikaan Brandon McNulty (18) is de nieuwe wereldkampioen tijdrijden bij de junioren. McNulty legde dinsdag de 28,9 km op The Pearl in het Qatarese Doha af in 34:42. Daarmee was de bronzen medaille van het WK tijdrijden van vorig jaar 35 seconden sneller dan de Deen Mikkel Bjerg. De Amerikaan Ian Garrison vervolledigde op 53 seconden het podium.

Ruben Apers en Jasper Philipsen verdedigden de Belgische kleuren. Apers werd knap vijfde op 1:24 van de nieuwe wereldkampioen. Philipsen reed de achttiende tijd op 2:41 van McNulty.

Brandon McNulty volgt op de erelijst de Duitser Leo Appelt op. Die haalde het vorig jaar in het Amerikaanse Richmond voor de Amerikanen Adrien Costa en McNulty. Philipsen werd toen zesde.

Ruben Apers: "Het liep perfect"

Ruim twee uur lang mocht Ruben Apers vertoeven op de hotseats. De renner uit Vrasene was zelfs enkele seconden virtueel wereldkampioen. Uiteindelijk werd het een knappe vijfde plaats, veel meer dan de verhoopte plek in de top 15 in zijn eerste deelname aan een WK. “Ik voelde meteen toen ik van het startpodium rolde dat ik superbenen had”, vertelde Apers na afloop. “Het liep perfect. Gelukkig maar, want maandag kwam ik nog ten val op training, op mijn rug, en ik had schrik dat ik geen kracht zou kunnen uitoefenen op de pedalen. Gelukkig had ik er vandaag geen last van.”

Nochtans verloor hij na de tweede drempel onderweg al zijn bidon. “Dat was toch even een domper, want ik moest nog bijna een ganse ronde voort zonder water. De bevoorrading was immers pas bij de tweede ronde, dus ik was even nerveus dat ik naast die bidon zou grijpen. Zonder water onderweg kom je hier echt wel in de problemen en wordt het een lijdensweg.” Apers greep de bidon perfect, tankte bij en bleef voortgaan op zijn elan, met een vijfde plaats als resultaat. Een mooie binnenkomer in zijn tweede jaar als junior. “Sinds ruim een jaar ben ik echt bezig met dat tijdrijden. Afgelopen winter zat ik heel veel op mijn tijdritfiets en dat heeft geloond. Ik wil hier nog verder progressie in maken.”

De eerstejaarsstudent Ontwerp-en Productietechnologie aan de Odisee campus in Gent startte zijn tijdrit om 9u50, bij zo’n 34 à 35 graden. Daarna werd het warmer. “Dat pleitte in mijn voordeel, maar daar kan ik natuurlijk niet veel veranderen. Rijden bij 38 à 39 graden is helemaal anders. Hoger dan je lichaamstemperatuur en dan is het veel lastiger om een lange inspanning te kunnen leveren.”

Apers vergelijkt zich met een type Tom Dumoulin. “Al ben ik natuurlijk niet zo’n sterke tijdrijder, maar hij kan ook een beetje bergop, maar ook niet met de beste klimmers mee omhoog. Zo’n type ben ik. Al is het nog te vroeg om daar nu al over te praten. Ik ben 18 jaar oud, ik moet nog veel leren. Ik blijf met de voetjes op de grond. Uiteraard, ik ga genieten van dit resultaat, maar beginnen zweven ligt niet in mijn aard. Ik moet nog veel werken en trainen en ik blijf ook studeren, met een topsportstatuut.”

Later vandaag/dinsdag werken de vrouwen elite hun tijdrit af. Voor België staat Ann-Sophie Duyck aan de start.

Uitslag:

1. Brandon McNulty (VS) in 34’42”

2. Mikkel Bjerg (Den) +35”

3. Ian Garrsion (VS) +53”

4. Julius Johansen (Den) +1’02”

5. Ruben Apers (BEL) + 1’24”

Corrigeer