Meettoren Universiteit Antwerpen ziet dat bos vooral CO2 opneemt

Al twintig jaar verzamelt een veertig meter hoge toren in de bossen in Brasschaat gegevens over de CO2-uitstoot en -opname van bossen. Onderzoekers van de UAntwerpen merkten dat ze vooral CO2 opnemen, al is variatie merkbaar. De resultaten zijn van groot belang voor de redding van het klimaat, zeggen de onderzoekers.

Van bossen wordt veelal aangenomen dat ze het broeikasgas CO2 opslaan. Ze kunnen daarom een belangrijke rol spelen bij de plannen van politici en wetenschappers om de door de mens veroorzaakte CO2-uitstoot op te vangen en zo de opwarming van de aarde tegen te houden.

In Lochristi, Maasmechelen en ook in Brasschaat heeft de Universiteit Antwerpen meettorens staan. Die in Brasschaat is de oudste en meet al zo’n twintig jaar onder meer de CO2-vangst van bomen. “De metingen zijn van belang omdat ze ons inzicht geven in hoeverre ze effectief CO2 kunnen opslaan”, zegt onderzoeker Ivan Janssens. “De eerste jaren zagen we bijvoorbeeld dat het bos meer CO2 afgaf dan het opving. Maar in de jaren nadien zagen we een veel grotere opslag, van gemiddeld zo’n kilogram CO2 per vierkante meter bos.”

De onderzoekers zien of vermoeden allerlei variabelen, zoals de straalstroom, de opwarming van het klimaat zelf, maar ook zure regen. “Doordat zure regen verdween, kon het aantal microben toenemen, wat zorgde voor meer voedingsstoffen in de bodem. Dat is interessant voor de groei van bomen. De microben zorgen ook wel voor extra CO2, wat de aanvankelijke uitstootpiek kan hebben veroorzaakt.”

De resultaten van dit onderzoek werden al honderden keren gedownload. Wetenschappers kunnen er hun modellen mee verfijnen waarmee de CO2-uitstoot mee te lijf wordt gegaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus