Belg wint 168 miljoen euro met Euromillions

Belg wint 168 miljoen euro met Euromillions

Een gelukkige Euro- Millions-speler heeft gisteravond de grootste loterijwinst ooit voor een Belg behaald: de man of vrouw won niet minder dan 168 miljoen euro. Zeven jaar geleden won iemand uit Tienen al eens 100 miljoen.

“We kennen de identiteit van de gelukkige winnaar nog niet”, zei woordvoerster Kiki Vervloesem van de Nationale Loterij gisteravond. “We weten nog niet of het een man of een vrouw is, een Vlaming of Waal.”

Maar dus wel dat de jongste superjackpot van EuroMillions naar een Belg gaat. De opbrengst is dit keer zo hoog doordat ­EuroMillions onlangs totaal vernieuwd is. Om dat in de kijker te plaatsen, werd een jackpot van 100 miljoen euro opgebouwd. Maar weken aan een stuk viel geen winnaar in rang 1. Niemand had de vijf cijfers en twee sterren juist. Daardoor bleef het potentieel te winnen bedrag aangroeien.

De 168 miljoen is niet de hoogste EuroMillionswinst ooit: die ging naar een Brit en bedraagt 190 miljoen, wat trouwens het plafond is voor EuroMillions.

Het hoogste bedrag dat een Belg ooit won, was 100 miljoen euro. De winnaar of winnares toen kwam uit het Tiense.

Extra jackpot

EuroMillions bestaat sinds 2004 en is een samenwerking van negen Europese loterijen, die zo hogere winstbedragen willen uitkeren dan mogelijk is via de ­nationale trekkingen. Eenmaal per jaar wordt zelfs een extra jackpot van 100 of 130 miljoen euro aan de prijzenpot toe­gevoegd, zoals ook onlangs gebeurde. Ter vergelijking: bij de puur Belgische Lotto bedraagt een jackpot slechts enkele miljoenen, en is het record 13 miljoen euro.

In krantenwinkels wordt het dus spannend vandaag. Als de winnaar met zijn biljet naar de winkel gaat, en dat ingeeft, komt er een winnend geluid, en verschijnen er sterretjes op het scherm, plus het telefoonnummer van de cel winnaars­begeleiding van de Nationale Bank. Dan wordt een afspraak gemaakt, nog steeds zonder dat het precieze gewonnen bedrag bekend­gemaakt wordt. De krantenwinkel zélf weet dit ook niet.

“Dezelfde procedure geldt voor alle winsten vanaf 25.000 euro”, vertelt woordvoerster Kiki Vervloesem.

Blijf anoniem

Maar wie de winnende cijfers op zijn biljet nagaat, ziet natuurlijk ook wel wat hij gewonnen heeft. De Nationale Loterij raadt winnaars alvast aan om anoniem te blijven. “Mensen beseffen ook wel dat hen iets speciaals overkomen is, en dat ze daar heel bewust mee moeten omgaan”, zegt Vervloesem. “Wij vragen hen ook om vooral rustig te blijven. Voor zover dat mogelijk is, natuurlijk.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees