Terreurorganisatie zoekt geen Syriëstrijders, wel jonge aanslagplegers

ISIS ronselt Belgische minderjarigen

ISIS ronselt Belgische minderjarigen

Een man wappert met de vlag van ISIS (archiefbeeld) Foto: BELGAIMAGE

Het aantal minderjarigen dat terreurgroep ISIS probeert warm te maken om aanslagen te plegen, stijgt in ons land alarmerend snel. Dat bevestigt het federaal parket. “De jongeren worden niet meer aangesproken om in Syrië te gaan strijden, wel om in ons land aanslagen te plegen”, zegt parketwoordvoerder Eric Van der Sypt. De jongste paar maanden alleen al kreeg het gerecht een tiental dossiers binnen.

“Het is een nieuwe trend, een nieuwe tactiek van Islamitische Staat (ISIS) die ons ernstige zorgen baart”, zegt Eric Van der Sypt. In steeds meer radicaliseringsdossiers duiken minderjarige verdachten op. “Jongeren zijn gemakkelijk te beïnvloeden, dat weten de terreurplanners van ISIS ook. Voor de omgeving van de jongeren en voor het parket valt het niet mee om hen te controleren. En als ze toch ­betrapt worden, is het moeilijk die minderjarigen te bestraffen.”

ISIS ronselt Belgische minderjarigen
Eric Van der Sypt Foto: AP

Het ronselen van jonge kandidaat-jihadisten gebeurt doorgaans via sociale ­media. Daarbij wordt vaak gebruik­gemaakt van de app Telegram, het versleutelde en daarom ook geliefkoosde berichtenkanaal van terroristen. “De jongeren worden via die kanalen gebrainwasht, klaar­gestoomd om vroeg of laat tot actie over te gaan.”

Ook meisjes

In een eerste fase worden de jongeren geradicaliseerd, vaak zonder dat hun directe omgeving dat door heeft. Het ISIS-gedachtegoed wordt bij de jongeren ingepompt via de sociale media tot ze in een tweede fase aangespoord kunnen worden om tot actie over te gaan of anderen willen overhalen om dat in hun plaats te doen. “Ook nieuw is dat, daar waar Islamitische Staat eerst probeerde om strijders te ronselen die bereid waren naar Irak of ­Syrië te vertrekken, ISIS de nieuwe strijders nu vraagt om in eigen land te blijven en hier dood en vernieling te zaaien”, zegt het gerecht.

Het doelpubliek van de ISIS-ronselaars zijn niet alleen minderjarige jongens, maar ook meisjes. Meestal schommelt hun leeftijd rond 16-17 jaar.

ISIS ronselt Belgische minderjarigen
Foto: Photo News

Een van die jongeren was de 17-jarige zoon van de Vervierse haatimam Shayh Alami. Hij verscheen begin augustus in een filmpje terwijl hij ’s nachts door de straten van Verviers liep. Hij riep toen op alle christenen ­uit te roeien en vroeg Allah om alle jihadisten te beschermen. Tijdens zijn verhoor verklaarde de jongeman dat hij door ­geradicaliseerde jeugdvrienden vanuit Syrië of Irak via sociale media werd aangepord om terreuraanslagen te plegen. Hij is al zeker tot ­begin november opgenomen in een ­gesloten jeugdinstelling. En op 23 september werd een 17-jarig meisje opgepakt in het huis van haar moeder in het Waals-Brabantse Rebecq. Op sociale media hemelde zij het geweld van geradicaliseerde groepen op. De ­bedenking “wat is er mooier dan te sterven voor een ideaal” doet de speurders vrezen dat zij een groep rond zich wou scharen om een aanslag te plegen.

Rachid Kassim

Tot dusver vonden de speurders bij de ­betrokken jongeren (nog) geen concrete aanwijzingen van een aanslag. Maar het staat vast dat sommige geradicaliseerde minderjarigen zodanig overtuigd zijn van de ISIS-ideologie, dat zij op elk ogenblik bereid zijn om hun plannen in daden om te zetten, beseffen de speurders.

ISIS ronselt Belgische minderjarigen
Rachid Kassim Foto: AP

De ronselaars van ISIS zijn bovendien niet de eerste de beste. “De jongen die de haatboodschap van de zoon van de ­Vervierse imam gefilmd heeft, had op zijn computer een bericht van niemand minder dan ISIS-topfiguur Rachid Kassim. Die vroeg om foto’s van kandidaat-terroristen in Europa door te sturen”, zeggen speurders. Hoe groot Kassims invloed op geradicaliseerde jongeren is, heeft hij in een recent verleden meermaals bewezen. Kassim wordt beschouwd als de mentor van de twee Franse twintigers die eind juli pastoor Jacques Hamel de keel hebben over­gesneden in zijn kerk in een Normandisch dorpje. Hij stuurde ook de vijf jonge vrouwen aan die een maand geleden een met gasflessen volgepropte auto nabij het Parijse Notre-Dame wilden laten ontploffen. En ook de jonge moordenaar van een Frans koppel dat bij de politie werkte in een voorstad van Parijs, was een volgeling van ISIS-topman Kassim.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees