100 jaar Hercule Poirot: vijftien leuke weetjes over “de kleine Belg”

100 jaar Hercule Poirot: vijftien leuke weetjes over “de kleine Belg”

Hercule Poirot zoals we hem het best kennen: gespeeld door de Engelse acteur David Suchet. Foto: ISOPIX

Oktober 1916. Agatha Christie legt de laatste hand aan ‘The Mysterious Affair at Styles’, het eerste van vele boeken waarin detective Hercule Poirot de hoofdrol zou spelen. Hoewel het boek pas in 1920 officieel uitgegeven werd, begon in 1916 hét succesverhaal echt. Anno 2016 is “de kleine Belg” nog altijd razend populair. Niet alleen verschijnen er nog altijd nieuwe verhalen (van schrijfster Sophie Hannah), ook de tv-afleveringen scoren nog altijd bijzonder goed. Een overzicht met leuke weetjes over de man met de bolhoed en de immer perfecte snor.

1. Hercule Poirot is een personage bedacht door de Britse schrijfster Agatha Christie. Na zijn pensioen als Brusselse politiechef (ergers voor Wereldoorlog II) koos hij voor een carrière als privédetective.

2. Het was het personage Arthur Hastings - Poirots beste vriend - die in het tweede hoofdstuk van het boek The Mysterious Affair at Styles (in het Nederlands verschenen als ‘De Zaak Styles’ én ‘De Onschuldige Moordenaar’) de eerste omschrijving gaf van de Belgische detective: “Hij was amper groter dan 1,60 meter, maar hij bewoog zich met een grote waardigheid. Zijn hoofd had de vorm van een ei en hij helde altijd een beetje over naar één kant. De netheid van zijn voorkomen was bijna ongelooflijk. Ik geloof dat een stofje op zijn kledij hem meer pijn zou doen dan een kogelwonde.”

100 jaar Hercule Poirot: vijftien leuke weetjes over “de kleine Belg”
Hercule Poirot (David Suchet) en zijn beste vriend, Captain Arthur Hastings (Hugh Fraser). Foto: AP

3. Poirot heeft een enorme afkeer van wanorde. Hij vindt het zelfs “onverdraaglijk dat de eieren van een kip een verschillende vorm hebben”. “Hoe kan je ontbijttafel dan symmetrisch zijn?”

100 jaar Hercule Poirot: vijftien leuke weetjes over “de kleine Belg”
Foto: ISOPIX

4. Tiptop. Zo moet hij er op elk moment van de dag uitzien. Stijlvol gekleed - met bolhoed uiteraard en leren schoenen uiteraard - en met een snor waarvan elk haartje perfect moest liggen. Hij was zo ijdel dat hij een speciale bereiding (‘Revivit’) gebruikte om zijn grijze haren te kleuren.

5. Naast de boeken van Agatha Christie werd Hercule Poirot bij ons vooral bekend door de tv-serie Agatha Christie’s Poirot met de Engelse acteur David Suchet in de hoofdrol. De serie liep voor dertien seizoenen, van 1989 tot 2013. Ook Oscarwinnaar Peter Ustinov kroop meermaals in de huid van “de kleine Belg”.

6. In de laatste aflevering van de tv-serie stierf Poirot aan het hartaanval. Zijn beste vriend Hastings was bij hem toen hij zijn laatste adem uitblies. Zijn laatste woorden waren ‘Cher ami’.

7. In totaal verscheen de Belgische detective in meer dan 30 boeken, 50 kortverhalen en één toneelstuk, geschreven door Agatha Christie. De Britse thrillerauteur Sophie Hannah zet de legende nu voort (met toestemming van de nabestaanden van Christie). In september van dit jaar kwam het boek Closed Casket nog uit.

8. Hoewel de detective een flesje wijn of een fijne likeur verkoos, werd er toch een Belgisch bier naar hem genoemd: Hercule. Sinds 1998 wordt de beste Vlaamse misdaadroman dan weer elk jaar beloond met de Hercule Poirotprijs. Die wordt altijd uitgereikt eind oktober. De winnaar in 2015 was Patrick Conrad met zijn boek Moço.

100 jaar Hercule Poirot: vijftien leuke weetjes over “de kleine Belg”
Agatha Christie. Foto: BELGA/AFP

9. In Death on the Nile (‘Moord op de Nijl’), een van Agatha Christie’s bekendste verhalen, zou de hoofdrol normaal gezien gaan naar Miss Marple, dat andere iconische personage van Christie, maar uiteindelijk koos de schrijfster toch voor Poirot.

10. Volgens Christie was The Murder of Roger Ackroyd (‘De moord op Roger Ackroyd’) de lievelingszaak van de detective. “Toen was hij echt op zijn best”, verklaarde ze in 1938 aan The Daily Mail.

12. Het personage Ariadne Oliver, een mysterieuze schrijfster die met Poirot communiceert, is eigenlijk een persiflage van Agatha Christie zelf. “Ik lach voortdurend met mezelf, maar wie kent me goed genoeg om dat te weten?”, zei ze er ooit over.

13. Hercule Poirot is een van de weinige fictieve personages van wie een doodsbrief werd gepubliceerd in de Amerikaanse krant The New York Times. Een eer die voor de rest alleen nog maar Walter White uit de tv-serie Breaking Bad verleend werd. De doodsbrief verscheen in 1975, na de publicatie van Curtain: Poirot’s Last Case.

14. Poirot drinkt niet zomaar alles. Zijn favoriete drankje is warme chocomelk, al waagt hij zich uit gezondheidsoverwegingen ook wel eens aan kruidenmengelingen.

15. Vera Rossakoff, een flamboyante Russische gravin, is de grote liefde van Poirot. De gravin is aanvankelijk een juwelendief, maar betert haar leven en wordt later de uitbaatster van een nachtclub.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees