Onderzoekster UHasselt krijgt beurs voor onderzoek naar afremmen MS

© Serge Minten

Elien Grajchen, onderzoekster verbonden aan het Biomed-instituut in Diepenbeek (UHasselt), ontvangt als eerste het Charcot Fellowship. Dat is een beurs van 200.000 euro waarmee verder onderzoek naar het afremmen van Multiple Sclerose (MS) wordt uitgevoerd.

Het Charcot Fellowship werd in het leven geroepen door de Belgische Charcot Stichting en vertegenwoordigt een waarde van 200.000 euro. Met de middelen uit het fonds worden jonge wetenschappers aangemoedigd om op langere termijn te werken aan onderzoek naar de ongeneeslijke ziekte MS. Dat is precies één van de specialisaties van het Biomedisch Onderzoeksinstituut (Biomed) dat verbonden is aan de UHasselt.

Naast fundamentele onderzoeksprojecten die de mechanismen van MS willen doorgronden, wordt er nu ook klinisch onderzoek gefinancierd naar behandelingen om het afremmen van de ziekte mogelijk te maken. Elien Grajchen, die deel uitmaakt van het Biomed-team onder leiding van prof. dr. Jerome Hendriks, wil nu te weten komen welke processen de progressie van de ziekte kunnen versnellen of afremmen.

“We vertrekken van de vaststelling dat mensen met MS een verstoord cholesterolmetabolisme in het bloed hebben”, zegt Grajchen. “Die verstoringen leiden tot een verhoogde activiteit van immuuncellen en kunnen zo dus de ziekteprogressie versnellen. Met de beurs van de Charcot Stichting zullen we de onderliggende mechanismen identificeren en zullen we bekijken hoe die beïnvloed kunnen worden om herstel van hersenletsels te bewerkstelligen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus