Botsing tussen twee vliegtuigen nipt vermeden op Brussels Airport

Botsing tussen twee vliegtuigen nipt vermeden op Brussels Airport

(Archiefbeeld). Foto: ISOPIX

Een botsing tussen een twee passagiersvliegtuigen van Lufthansa en Air Lingus is op 5 oktober maar nipt vermeden kunnen worden op Brussels Airport, zo meldt de Belgische Unie Tegen Vliegtuighinder (BUTV) en wordt bevestigd door luchtverkeersleider Belgocontrol. “Er is een onderzoek opgestart.”

De BUTV meldt dat “op 5 oktober om 20.40 uur twee vliegtuigen op de grond bijna tegen elkaar zijn gebotst op de kruising tussen de banen 01 en 07R als gevolg van een nutteloos en ongerechtvaardigd gebruik van landingsbaan 01.”

De betrokken vliegtuigen, waarin passagiers zaten, zijn een Embraer van Air Dolomiti die voor Lufthansa vloog naar München en en een Airbus van Aer Lingus die uit Dublin.

Volgens Peggy Cortois van de Belgische Unie tegen Vliegtuighinder waren er welgeteld 9 seconden tussen het landende- en stijgende vliegtuig.

“Een van de piloten had de instructies van luchtverkeersleider Belgocontrol genegeerd en was te vroeg opgestegen. Daardoor werd het landende toestel gedwongen om te wachten”, dat zegt woordvoerder Dominique Dehaene van Belgocontrol. 

Belgocontrol bevestigde gisteren dat een onderzoek is opgestart door de bevoegde controlerende autoriteit.

“Gevaarlijke procedure”

“Als de baan 01 in gebruik is, stijgen vliegtuigen op baan 07R op, waardoor ze elkaar op de grond kruisen”, meldt de vereniging van buurtbewoners. “Dat is een gevaarlijke procedure en veel minder veilig dan de bewegingen op de parallelle pistes 25, die geen andere banen kruisen.”

“Er was die dag geen enkele operationele of meteorologische reden om baan 01 te gebruiken om op te landen”, voegt de vereniging eraan toe. “Dit toont een flagrant gebrek aan respect van Belgocontrol voor de ministeriële richtlijnen en een zware overtreding van het arrest van het Hof van Beroep van Brussel van 17 maart 2005.”

Het kabinet van minister Bellot bevestigt dat er een doorlichting is gevraagd van het gebruik van de banen tussen 3 en 10 oktober.

“Alleen een externe en objectieve analyse kan licht laten schijnen op wat er is gebeurd en zal ons toelaten te begrijpen waarom deze keuzes zijn gemaakt”, aldus het kabinet in een reactie in het blad L’Echo. “In ieder geval zal de minister erover waken dat de gebruiksrichtlijnen gerespecteerd worden.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees