Cassatieberoep afgewezen in zaak ‘grenslijk’: 12 jaar celstraf

Hij lijk zat verstopt in deze kist op de kinderkamer. Foto: rr

Baarle-Hertog -

Het cassatieberoep van Robert-Jan Breukel (45) tegen zijn veroordeling tot twaalf jaar celstraf voor doodslag op zijn echtgenote, is afgewezen. Ten vroegste over 2,5 jaar kan hij de gevangenis verlaten.

Met de beslissing van de Hoge Raad der Nederlanden valt definitief het doek over een van de meest bizarre moordzaken uit de Kempen. Belgische en Nederlandse speurders ontdekten op 18 februari 2008 het verzeepte lichaam van Katrina Khaniak (25) in een villa aan Hoogbraak in Baarle-Hertog, pal op de grens met Baarle-Nassau. De Wit-Russische echtgenote van Breukel was gedumpt in een afvalcontainer. Er kwam een landmeter aan te pas om na te gaan of het lijk op Belgisch of Nederlands grondgebied was aangetroffen.

De container zat verborgen in een witte kist op de kamer van hun toen zesjarige dochter. De kist was versierd met kindertekeningen en een grote Tweety. Het lichaam zat in de hoes van Katrina’s bruidskleed.

Robert-Jan Breukel werd schuldig bevonden aan doodslag en het verbergen van een lijk. De rechter in Breda veroordeelde hem op 9 augustus 2013 tot elf jaar. Het hof van beroep in Den Bosch verzwaarde op 14 juli 2015 de straf tot twaalf jaar. “U hebt de nabestaanden onherstelbaar leed berokkend”, zei de voorzitter. “En u hebt uw dochter negen maanden laten spelen in de buurt van de kist.”

Breukel tekende meteen cassatieberoep aan. “Mijn cliënt had gehoopt op een verbreking van het arrest. Hij is zwaar teleurgesteld”, zegt meester Jan-Hein Kuijpers. “Hij houdt vol dat hij niks met de liquidatie te maken heeft. Hij vermoedt dat Katrina’s minnaar de zijwand heeft verwijderd en het lichaam heeft gedumpt.”

Breukel zit opgesloten in de gevangenis van Roermond. Intussen zit hij al 42 maanden in de gevangenis. Van de twaalf jaar celstraf is twee derde effectief. “In principe moet mijn cliënt acht jaar doorbrengen achter de tralies. Maar na zes jaar kan hij penitentiair verlof aanvragen en komt hij in aanmerking voor een enkelband. Dat is over 2,5 jaar”, zegt zijn advocaat.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees