Hitte blijft voor commotie zorgen na eerste wegrit op WK

Belgische kopman afgevoerd met ambulance: “Belachelijk van UCI”

Met een 70e plaats als beste resultaat op de wegrit tijdens het WK wielrennen in het Qatarese Doha kunnen de Belgische beloften niet meteen tevreden zijn. Top vijf was het doel, maar de hitte nekte de Belgen donderdag één voor één. Twee Belgische beloften werden zelfs overgebracht naar de medische post. Bizar genoeg werden de beloften vlak voor de race nog gecontacteerd door de UCI of de race moest ingekort worden. “Dat is toch gewoon belachelijk. Je moet dat toch niet aan ons komen vragen, net voor de start. Het is aan hen, het is hun job, om die beslissing te nemen.”

De Noor Kristoffer Halvorsen heeft het WK wielrennen voor beloften gewonnen. Zijn team controleerde de koers en een sterke Halvorsen maakte het simpel af. De Belgen kwamen niet in het stuk voor. Enzo Wouters, het Belgische speerpunt als het op sprinten aankwam, kwam zelfs niet aan sprinten toe. Hij haalde wel de aankomst, op 3:01 van de wereldkampioen, maar werd na de finish met een ambulance vervoerd naar de medische post aan de teamparking. Ook Jenthe Biermans werd daarheen gebracht voor verzorging.

"Enzo kon amper nog op zijn benen staan", aldus Nathan Van Hooydonck. "Hij was wellicht een beetje oververhit. Hopelijk komt alles in orde met hem."

"Het is vreemd wat Enzo overkwam", aldus bondscoach Jean-Pierre Dubois. "Op drie ronden van het eind maakte hij nog een gebaar naar zijn ploegmaten dat hij zich super voelde. Een ronde later bengelde hij achteraan in het peloton en moest hij harken om de andere renners bij te houden."

Uiteindelijk deed Wouters niet mee om de overwinning, op 2,7 km van het eind werd hij gelost uit het peloton dat nog met bijna 80 renners zou sprinten om de regenboogtrui. Na de koers werd hij onwel. De bondsdokter koelde hem af met water en ijs in de nek, waarna hij met de ambulance werd overgebracht naar de medische post voor een medische check-up.

Belgische kopman afgevoerd met ambulance: “Belachelijk van UCI”
Foto: Photo News

Ook andere Belgen beleefden geen al te beste dag. Jenthe Biermans gaf op na een valpartij en werd eveneens overgebracht naar de medische post. "Jenthe heeft allerlei schaafwonden opgelopen, brandwonden eigenlijk. Hij had verzorging nodig", aldus bondscoach Dubois. "Het is niet heel ernstig, maar hij zal wel enkele dagen pijn hebben."

Voorts kwam Christophe Noppe spectaculair ten val in het slot, maar hij beëindigde wel de wedstrijd. "Dat was een stevige klap", aldus de bondscoach. "Maar hij is wel in orde. Het had erger kunnen zijn na zo'n tuimelperte aan hoge snelheid."

"Het is jammer dat mijn jongens hier geen mooi resultaat bij elkaar rijden", vervolgde de bondscoach. "Al vrij snel begrepen we dat het op zo'n snel parcours zou uitdraaien op een sprint. Je kan nog hopen op breuken op het eind, maar uiteindelijk finishen ze wel nog met ruim 80 renners."

“Voor de start vroeg de UCI ons of de race moest ingekort worden”

“Warm, warm, heel warm, een beetje te warm zelfs”, sakkerde Guillaume Seye na afloop. “We waren goed voorbereid. We zijn de koers koel gestart en de eerste twee uur verliep dat goed, maar daarna voel je je lichaam gewoon verhitten. Ik voelde me verzwakken, op het eind zakten er daardoor wat jongens door, de warmte wellicht als oorzaak.”

“Voor de start stelden vertegenwoordigers van de UCI ons de vraag of de race moest ingekort worden”, vertelde Nathan Van Hooydonck. “Dat is toch gewoon belachelijk. Je moet dat toch niet aan ons komen vragen, net voor de start. Het is aan hen, het is hun job, om die beslissing te nemen. We hebben geantwoord dat het hier zeker niet koud was. Maar om nu echt nadrukkelijk te zeggen dat de koers moest ingekort worden, dat vond ik een stap te ver. Het is niet aan ons om die beslissing te nemen. Ze hebben niet alleen aan de Belgen die vraag gesteld, dat gebeurde ook bij andere renners bij het tekenen van het startblad. Maar stel me de vraag nu opnieuw na de koers en mijn antwoord is duidelijk: het was gewoon te warm. Na de koers bleek het nog altijd 36 graden. Dat is veel te heet, onderweg moet het zeker rond de 40 graden geweest zijn. Dat is te veel.”

Belgische kopman afgevoerd met ambulance: “Belachelijk van UCI”
Foto: BELGA

De bondscoach hoorde ook via zijn renners dat ze voor de start door de UCI waren geconsulteerd over de warmte. "Het is belachelijk dat ze dat vragen aan de renners. Ik denk dat de UCI al langer weet hoe heet het hier is. Die beslissing hadden ze gisteren moeten nemen. Persoonlijk vond ik inkorten niet noodzakelijk, al zal Enzo Wouters daar misschien anders over denken. Voor de rest was het een mooie sprinterskoers, af en toe mag dat wel eens."

Corrigeer