Daarom verdient énkel Bob Dylan de Nobelprijs Literatuur volgens superfan Jan De Smet

Daarom verdient énkel Bob Dylan de Nobelprijs Literatuur volgens superfan Jan De Smet

Foto: rr

Jan De Smet van De Nieuwe Snaar vindt het zéér terecht dat Bob Dylan de Nobelprijs Literatuur gewonnen heeft. Jan is dan ook een superfan en schreef zelfs een nummer over zijn muzikale held: ‘In de hemel is geen Dylan’. “Dylans songteksten waren baanbrekend in de jaren 60.”

“De Nobelprijs Literatuur wordt meestal gegeven naar aanleiding van een specifiek werk van een auteur, of in dit geval liedjesschrijver. Wat Dylan betreft is het echter onmogelijk om één nummer of plaat uit te kiezen. Het bijzondere aan Dylan is net zijn extreem vruchtbaar oeuvre,” steekt Jan De Smet zijn lofrede van wal.

Wat is er precies zo literair aan de muziek van Bob Dylan?

“Alles aan Dylan ademt muziek en literatuur. Hij is een zingende dichter. Zelfs als hij gewoon spreekt, hoor je de swing in zijn stem. Hij trok zich ook niets aan van regels en schreef jazzy teksten die soms geen enkele betekenis hebben. De muzikaliteit van zijn songteksten was in die periode ongezien.”

Op welke manier heeft Dylan de muziekwereld veranderd?

“Zijn songteksten waren baanbrekend in de jaren 60. Terwijl de meeste muzikanten liefdesliedjes schreven, ging hij een compleet andere weg op. Ik geloof oprecht dat hij met zijn protestsongs het einde van de oorlog in Vietnam bespoedigd heeft. Hij was eigenlijk de stem van een generatie.”

Wat is jouw ultieme Dylan sound?

“Ik persoonlijk hou vooral van zijn muziek na de folky protestsongperiode. Op een bepaald moment had hij er genoeg van om een spreekbuis te zijn. Hij ging de elektronische kant op en zorgde ervoor dat popmuziek een groter sérieux kreeg. Hij heeft veel muzikanten geïnspireerd, ik denk hierbij aan Bruce Springsteen, Paul Simon, etc. Ook mij persoonlijk heeft hij uiteraard beïnvloed. Hij gaf me goesting om muziek te maken. Dylan is altijd mijne maat geweest.” (lacht)

Corrigeer

NIEUWS