Wijndomein Nobel mikt op 7.000 flessen wijn tegen mei 2017

Vele handen maken het knippen van duizenden druiventrossen lichter

Nog niet zo lang geleden kreeg wijndomein Nobel uit Lochristi een gouden award tijdens een wedstrijd voor de beste Belgische wijnen, maar dat betekent niet dat ze er op hun lauweren rusten. Sinds woensdag is een uitgebreid team bezig met het oogsten van de druiven. "We oogsten dit jaar vrij laat, omdat het echt een mooi najaar was , met weinig neerslag en veel zon, dus konden we de druiven langer laten rijpen" aldus Laurence De Kerpel van wijndomein Nobel. "Het zijn dan ook druiven van een zeer goede kwaliteit dit jaar, en we verwachten dan logischerwijze ook een zeer kwalitatief oogstjaar 2016."

Laurence: "We proberen de hele tijd door met zo'n 15 tot 20 personen te knippen. Het is nu al de derde keer dat we oogsten, en dat biedt het voordeel dat we uit de vorige ervaringen leerden en nu al beter kunnen plannen en organiseren. Het 'team' bestaat uit veel vrienden, familie, ouders, tantes, nonkels, buren, sympathisanten. Ook de kinderen helpen mee. Wellicht dat we de klus in 3 tot 4 dagen kunnen klaren. We zijn begonnen met Johanniter en Bronner, nadien volgt Chardonnay en als laatste alle rode druiven zoals Pinot Noir, Regent en Cabarnet Cortis.

 "Er komt wel een en ander bij kijken natuurlijk: eerst moeten we alle beschermingsnetten die we in september aanbrachten om de oogst te beschermen tegen de vogels, opnieuw verwijderen. Dan volgt het knippen van de trossen, die in bakken leggen, ze naar de wijnschuur doen, waar ze verwerkt worden. Van de witte druiven wordt de helft meteen  geperst, de andere helft wordt ontritst (van steeltjes ontdoen) en krijgt een maceratie van 1 nacht en worden nadien geperst.  Het vrijgekomen druivensap gaat in  vaten en de gisting wordt op gang getrokken. In mei 2017 is de vinificatie klaar en kan er gebotteld worden."

Wijndomein Nobel heeft momenteel 3 hectare aanplant, waarvan de helft in productie. Naar schatting zullen er deze keer 7.000 flessen kunnen gebotterd worden: 2 witte wijnen, 1 rosé en 1 rode wijn.

Alle info over de wijnen en het domein op de site van het wijndomein.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio