IJzingwekkend: Noorse junior zakt stuiptrekkend van de hitte in elkaar op WK

IJzingwekkend: Noorse junior zakt stuiptrekkend van de hitte in elkaar op WK
De loden hitte op het WK wielrennen in Qatar heeft nog maar eens een slachtoffer geëist. In de wegrit bij de junioren zakte de Noor Iver Knotten op ijzingwekkende wijze in elkaar. De 17-jarige snaak kreeg zodra hij op de grond lag stuiptrekkingen en kreeg meteen medische bijstand toegediend. Eerder werden ook al de Belgen Enzo Wouters en Jasper Philipsen slachtoffer van de onverantwoorde temperaturen in het Midden-Oosten. Dat belooft voor het WK bij de elite op zondag, dat bijna 260 kilometer telt.

Wat Knotten overkwam, is eigenlijk al een zoveelste incident veroorzaakt door de hitte in Qatar, waar de temperatuur overdag makkelijk tot veertig graden kan klimmen. Uit veiligheidsoverwegingen was de Belgische juniorenploeg zelfs maar met vijf renners gestart omdat de zesde, Jasper Philipsen, na het WK tijdrijden brakend naar het ziekenhuis gevoerd moest worden. Gisteren was ook bij de beloften al de Belgische kopman Enzo Wouters onwel geworden van de hitte. De bondsdokter moest hem afkoelen met water en ijs in de nek, waarna hij met de ambulance werd overgebracht naar de medische post voor een check-up.

De Noorse federatie liet ondertussen weten dat Kotten ok is. "Alles is goed. Zijn vochtbalans komt stilaan terug op peil en we verwachten dat hij er snel terug bovenop zal zijn.Onze dokter zegt dat de instorting waarschijnlijk te wijten was aan uitdroging en uitputting."

 

"Gekookt door de zon"

Peter Hespel, inspanningsfysioloog die onder andere samenwerkt met Etixx-Quick Step en hoogleraar bewegingswetenschappen bij de KU Leuven, had eerder al in onze krant gezegd niet verbaasd te zijn bij het zien van dergelijke taferelen. “Je moet een WK ook niet in zo’n land willen houden. Een rennerslijf genereert zo veel warmte tijdens een wedstrijd, dat het die bij temperaturen als in Qatar (half oktober nog steeds tegen de 40 graden, nvdr.) nooit meer kwijtraakt. Renners worden ginder gekookt door de zon.”

De juniorenkoers werd uiteindelijk gewonnen door de Deen Jakob Egholm, die op zo'n negen kilometer van het einde alleen kon wegrijden uit een kopgroep van twintig man. Brent Van Moer eindigde als eerste Belg op een dertiende plaats.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.