Heikele dossiers niet opgenomen, worden verder onderzocht

Kernkabinet bereikt akkoord over begroting

Het kernkabinet heeft vrijdagavond dan toch een akkoord bereikt over de begroting en een reeks hervormingen die op de regeringstafel lagen. Dat meldde premier Charles Michel rond 22.30 uur.

De topministers kwamen overeen om de begroting los te koppelen van dossiers die de voorbije dagen en weken aanleiding gaven tot felle ruzies. De hervorming van de vennootschapsbelasting – het stokpaardje van N-VA – en de invoering van een meerwaardebelasting – dé eis van CD&V – worden later samen onderzocht.

Kernkabinet bereikt akkoord over begroting
Foto: BELGA

Het ziet er dus naar uit dat de Vlaamse christendemocraten hun slag hebben binnengehaald en N-VA flink wat water in de wijn heeft gedaan. N-VA wou immers eerst koste wat het kost dat de bedrijvenbelasting al zou worden uitgevoerd, maar daar is dus geen sprake van. Beide dossiers gaan nu in het najaar onder de loep worden genomen. Van het voorstel van Open VLD, om spaargeld te activeren en in de economie te pompen, is voorlopig ook geen sprake.

Met het akkoord kan premier Charles Michel nu toch naar de Kamer trekken. Wat vorige dinsdag niet lukte, kan nu zondag gebeuren. Dan zal de eerste minister in het parlement zijn State of the Union afleggen.

Zoals eerder al aangegeven, zal de begrotingsinspanning ongeveer 3 miljard euro bedragen, luidt het op het kabinet-Michel. Dat komt neer op 1,2 procent van het bbp voor 2016 en 2017. Europa verwacht zoals bekend een jaarlijkse structurele verbetering van 0,6 procent van het bbp. Er is ook een buffer voorzien van 679 miljoen euro voor budgettaire tegenvallers.

Er komt een tweede golf structurele hervormingen. De regering sloot akkoorden en keurde wetteksten goed over de flexibiliteit van de arbeidsmarkt, de wet van 1996 over de competitiviteit van de ondernemingen en de evolutie van de brutolonen, maar ook over e-commerce.

Volgens het kabinet wordt niet geraakt aan de koopkracht van werknemers en uitkeringstrekkers. De regering raakt niet aan de indexering van de lonen en verhoogt geen btw. De taxshift werd overigens “geconsolideerd”.

De Croo: “Niet laten afhangen van nachtelijk overleg”

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) zei in het VRT-journaal dat hij deze dossiers “niet wil laten afhangen van een nachtelijk overleg”. “Daar worden vaak lelijke kindjes met veel problemen geboren.”

Een concreet tijdsbestek kon hij niet geven. “We willen zo snel mogelijk werken. De jobcreatie is momenteel hoger dan ooit. We willen die impuls kunnen verderzetten.”

Over het akkoord zei hij dat dit de coalitiepartners terugbrengt “naar wat deze regering verbindt: gezond budgettair werk, en jobs jobs jobs.”

CD&V-vicepremier Kris Peeters was erg karig met commentaar. Hij gaf wel lachend aan dat er een akkoord is, en dat de toelichting volgt op de persconferentie die zaterdag om 11 uur gehouden wordt.

SP.A: “Ruzie is bevroren, maar niet opgelost”

Het enige waar de regeringspartijen het over eens zijn, is dat ze het oneens zijn met elkaar. Dat concludeert Kamerfractieleider Meryame Kitir (SP.A) uit het akkoord van de regering-Michel. “De ruzie tussen de regeringspartijen is met andere woorden bevroren, maar niet opgelost”.

Volgens de fractieleidster van de Vlaamse socialisten is beslist de grote hervormingen op de lange baan te schuiven. “Besparen in de gezondheidszorg, op de rug van zieken en gepensioneerden, lukt blijkbaar met een vingerknip. Echte hervormingen om ons land terug op de rails te krijgen, zijn duidelijk niet aan deze regering besteed. De soap eindigt op vrijdagnacht met een stevige ontgoocheling”, besluit Kitir.

“Nu nog vennootschapsbelasting”

Bart De Wever en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) tweetten over het akkoord. De Wever is duidelijk: “Nu nog de vennootschapsbelasting.”

Een van de punten die de onderhandelingen moeilijk maakte, was de vermogenswinstbelasting, die CD&V in laatste instantie op tafel legde. “Rechtvaardige fiscaliteit staat nu als prioriteit op de agenda van de regering, in logische samenhang met de hervorming op de vennootsbelasting”, meldt de partij op Twitter.

Ook politicoloog Carl Devos tweette over het akkoord. “Van de zware uitspraken blijft niet veel over.”

Corrigeer

NIEUWS