Jolien D’hoore sprintte niet mee voor de zege

Ontgoochelde D’hoore slechts tiende op WK, Deense wint

Ontgoochelde D’hoore slechts tiende op WK, Deense wint

De Deense Amalie Dideriksen heeft zaterdag op het WK wielrennen in de Qatarese hoofdstad Doha de wereldtitel op de weg bij de vrouwen behaald. Jolien D’hoore, goed voor brons op het olympisch omnium in Rio de Janeiro, moest tevreden zijn met de 10e plaats.

Na 134,5 kilometer, waarvan zeven rondes van 15,2 km op het artificiële eiland The Pearl, haalde Dideriksen het na een massasprint van de Nederlandse Kirsten Wild en de Finse Lotta Lepistö. De Britse Elizabeth Deignan, die het afgelopen jaar de regenboogtrui droeg, en de Italiaanse Marta Bastianelli vervolledigden de top vijf. 145 rensters namen de start in Doha. Giorgia Bronzini was daar niet bij, de tweevoudige wereldkampioene van 2010 en 2011, was ziek en moest forfait geven.

Japanse aanval

De eerste aanval van de dag, na zo’n vijf kilometer, was meteen de goede. Het was de Japanse Eri Yonamine die als eerste wegsprong. Met succes, bijna 40 kilometer lang reed ze alleen op kop waarna ze het gezelschap kreeg van de Zwitserse Nicole Hanselmann. Intussen schrok het Nederlandse kamp ook even op van een valpartij, waarbij hun sprintster Kirsten Wild ten val kwam. Snel klom ze weer op de fiets en zette ze haar tocht voort.

Vooraan in het peloton probeerde Paz Bash uit Israël de sprong naar het leidersduo te maken, maar zonder succes. Het peloton voerde het tempo de hoogte in en wat later werden ook de andere vluchters gegrepen.

Nederland versnelt

De Nederlanders besloten om het heft in handen te nemen en het peloton werd ruim 10 kilometer lang op een lint getrokken. De hoge snelheid en de vele bochten zorgden ervoor dat enkele rensters zich niet wisten overeind te houden, onder andere de Australische Tiffany Cromwell maakte kennis met het asfalt. De Nederlanders versnelden nog een paar keer, maar temperden uiteindelijk het tempo.

Dat was het moment waarop drie rensters besloten op pad te trekken, maar hun tocht droeg niet ver. Meer succes had de Amerikaanse wereldkampioene tijdrijden Amber Neben, die haar voorsprong zag uitgroeien tot 45 seconden. Die bonus zakte naar 35 seconden met nog twee ronden voor de boeg.

Het loopt mis

De Belgische vrouwen koersten intussen attent mee vooraan en vormden een blok rond Jolien D’hoore. De bonus van de Amerikaanse zakte snel en net voorbij het ingaan van de laatste ronde werd ze gegrepen.

Het tempo lag hoog, Nederland zette een sprinttreintje op. De Belgische vrouwen koersten goed mee, maar op het eind ging het mis. Kopecky zette D’hoore weliswaar vooraan af op 2,8 km van het eind, maar helemaal op de voorlinie zat de Belgische sprintster niet. Ze raakte ingesloten en moest uiteindelijk van te ver haar sprint aanzetten, met een ontgoochelende tiende plaats tot gevolg. De Deense Amalie Dideriksen plaatste zich perfect achter Wild en remonteerde de Nederlandse voor goud.

Uitslag:

1. Dideriksen

2. Wild

3. Lepisto

4. Deignan

5. Bastianelli

6. Fournier

7. Hosking

8. Gutierrez

9. Numainville

10. Jolien D’hoore

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.