- - Boonen en Van Avermaet beginnen om 9u30 aan WK in Qatar

"Grappig hoe België plots als WK-favoriet wordt afgeschilderd"

Eén voor allen, allen voor Tom en Greg. Foto: Photo News

De tocht door de woestijn kan beginnen. Vanochtend, om half elf plaatselijke tijd, half tien in België, starten de profs in het bloedhete Doha aan hun WK. Boonen en Van Avermaet versus de rest van de wereld. Mét stiekeme hoop op de wereldtitel. “Grappig, hoe de tegenstand ons deze week plots als favoriet is gaan afschilderen”, grijnst bondscoach De Weert.

Geen zieken, geen gewonden: de Belgen zijn klaar voor het WK. Gisteren werd nog een tweetal uurtjes op een rustig tempo getraind op het plaatselijke rondje op The Pearl. Op dit kunstmatige, opgespoten schiereiland voor de kust van Doha moeten straks zeven rondjes van 15,2 kilometer afgelegd worden. Dat is de finale. Want wat daarvoor komt, 151 kilometer dwars door de woestijn, is voor de Belgische ploeg zoveel belangrijker, weet bondscoach Kevin De Weert. “Als de wedstrijden van de voorbije dagen, tot en met de vrouwen gisteren, ons iets geleerd hebben dan wel dat je op het rondje zelf nog moeilijk het verschil kan maken”, zegt hij. “Het grote verschil: in die categorieën was er geen aanloop door de woestijn. Wij krijgen die wel.”

Waaiertactiek

Het is de grote hoop van de Belgen. Dat er straks in de woestijn wind staat, dat er waaiers kunnen getrokken worden en dat er nog voor The Pearl bereikt is, al een flink deel van het peloton op een onmogelijke achtervolging is aangewezen. En lukt dat laatste niet, dat de meeste topspurters dan toch tenminste flink vermoeid zullen zijn. Al weken maakt De Weert er geen geheim van dat zijn tactiek wordt. “En dat is niet veranderd”, zegt hij aan de vooravond van het WK. “Het heeft ook geen zin daar een geheim van te maken. Iedereen kent de kracht van Tom en Greg in het bijzonder en van de Belgische ploeg in het algemeen. We hebben misschien wel de sterkste ploeg van allemaal. Dat moeten we uitspelen en de wedstrijd hard maken.”

Outsider of (schaduw)favoriet?

Een boodschap die de voorbije dagen duidelijk aangekomen is. Het viel op. Bij Cavendish, bij Sagan, maar vooral bij het Duitse toptrio Greipel-Kittel-Degenkolb, hoe ze de Belgische ploeg allemaal vrezen en zelfs favoriet noemen. Boonen op kop. “Natuurlijk kan Boonen hier winnen in de spurt”, aldus Kittel. “Na een wedstrijd van meer dan 250 kilometer moet hij van niemand bang zijn.” De Weert haalt er de schouders bij op. Hijzelf gebruikte de voorbije weken liever woorden als schaduwfavoriet en outsider. “Ik vind het grappig hoe de tegenstand ons deze week plots als favoriet is gaan afschilderen”, zegt de Belgische bondscoach. “Maar dat hoort erbij, zeker? Bij het spel vlak voor het WK? Iedereen wil de druk afhouden. Ze doen maar. Het gaat ons niet tegenhouden om onze wedstrijd te rijden. Het vertrouwen in de ploeg is groot. Dat was zo en dat is niet veranderd nu ik ze hier de voorbije dagen aan het werk heb gezien. Maar of dat volstaat voor een wereldtitel? We zullen zien.”

Vanmiddag omstreeks half vier Belgische tijd weten we meer.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.