Thiam krijgt prestigieuze prijs na droomjaar

Thiam krijgt prestigieuze prijs na droomjaar

Foto: BELGA

Nafissatou Thiam heeft een mooie beloning gekregen voor haar succesvolle seizoen. De Olympische kampioen op de meerkamp werd door de Europese Atletiekfederatie uitgeroepen tot de ‘Rijzende Ster’ van 2016.

Thiam is zaterdag op een gala van de Europese Atletiekfederatie in het Portugese Funchal tot ‘Rijzende Ster’ van de Europese atletiek verkozen. De 22-jarige atlete haalde het in een stemming bij fans, media, de leden van de Europese federatie en een expertenpanel. Ze kreeg de voorkeur op de Britse sprintster Dina Asher-Smith en de Kroatische speerwerpster Sara Kolak. De trofee werd overhandigd door IAAF-voorzitter Sebastian Coe.

Thiam dankt haar overwinning uiteraard aan haar gouden medaille in Rio, waar ze topfavoriete Jessica Ennis-Hill verrassend achter zich hield. Nadien paste ze voor het hoogspringen. Ook kroonde ze zich dit jaar tot Belgisch kampioen op het ver- en hoogspringen.

Andere awards

Bij de mannen mocht de Duitse hink-stap-springer Max Hess de award in ontvangst nemen.

De 33-jarige Brit Mo Farah, olympisch kampioen op de 5.000 en 10.000, werd voor de derde keer in zijn loopbaan, na 2011 en 2012, tot Europees atleet van het jaar verkozen. Hij bleef in de poll de Italiaanse hoogspringer Gianmarco Tamberi en de Duitse speerwerper Thomas Röhler voor en werd zo de eerste man die de erkenning drie keer krijgt.

Bij de vrouwen ging de prijs naar de 37-jarige Spaanse Ruth Beitia, de olympische en Europese kampioene in het hoogspringen. Zij kreeg de voorkeur op de Griekse polsstokspringster Ekaterini Stefanidi en op de Poolse wereldrecordhoudster hamerslingeren Anita Wlodarczyk. Thiam was ook bij de tien genomineerden, maar haalde de shortlist met drie niet.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.