Schorsing en extra boete voor onsportief gedrag van Nick Kyrgios

Schorsing en extra boete voor onsportief gedrag van Nick Kyrgios

Foto: AP

De spelersbond ATP legt tennisser Nick Kyrgios een schorsing van acht toernooiweken op wegens “gedrag dat ingaat tegen de integriteit van de sport”. De schorsing wordt nu ingekort omdat de Australiër zich laat bijstaan door een sportpsycholoog. Verder krijgt hij een bijkomende boete van 25.000 dollar (ongeveer 22.758 euro).

Tennisser Nick Kyrgios heeft op vraag van de spelersbond ATP aanvaard om een sportpsycholoog te consulteren. Dat maakte de Australische tennisbond maandag bekend. Zoekt de Australische bad boy geen psychologische bijstand, dan riskeert hij een schorsing tot 15 januari na zijn “gedrag dat ingaat tegen de integriteit van de sport”.

“De Australische tennisbond steunt de sanctie van de ATP aan het adres van Nick Kyrgios na de recente gebeurtenissen in Shanghai”, zo luidt het in een persbericht. “De ATP heeft strafvermindering aangeboden in het geval hij gepast professioneel advies zoekt en hij stemt ermee in dit te doen.”

Maandag legde de ATP Kyrgios een schorsing van acht toernooiweken op. De schorsing, die afloopt op 15 januari, wordt met drie weken ingekort als de Australiër zich laat bijstaan door een sportpsycholoog. In dat geval is hij geschorst tot 7 november. Verder kreeg hij een boete van 25.000 dollar (ongeveer 22.754 euro) bovenop een eerdere boete van 16.500 dollar (ongeveer 15.017 euro).

Vorige week gedroeg de 21-jarige Kyrgios zich onsportief tijdens de match tegen de Duitser Mischa Zverev op de Shanghai Rolex Masters. Het nummer 14 van de wereld gaf de match vrijwillig uit handen door onder meer erg slapjes op te slaan en naar zijn stoel te wandelen voor de service van zijn tegenstander landde. Hij ging ook in discussie met de umpire en het publiek en vloekte meermaals. Kyrgios zei achteraf op een persconferentie dat hij vrij was om te doen en laten wat hij wilde, en dat de toeschouwers die zijn gedrag veroordeelden niet verplicht waren naar hem te komen kijken. Op Twitter sloeg hij nadien wel mea culpa en liet het enfant terrible weten “dat er geen excuses waren voor zijn gedrag”.

“Ik wil opnieuw mijn verontschuldigingen aanbieden”, reageerde Kyrgios maandag op zijn website. Hij verklaart dat hij een moeilijk seizoen achter de rug heeft, maar dat dit geen geldig excuus is voor zijn gedrag. “Ik vind het jammer dat mijn jaar op deze manier eindigt en dat ik me zo niet kan trachten te plaatsen voor de ATP Finals, een belangrijke doelstelling voor mij. Ik begrijp en respecteer de beslissing van de ATP. Deze periode zal ik gebruiken om mijn gedrag op en naast het court te verbeteren. Ik kijk er naar uit om in 2017 terug te keren.”

De ATP bedacht Kyrgios vorige week donderdag, daags na de bewuste wedstrijd van Kyrgios, al met een boete van 16.500 dollar (14.900 euro) voor zijn onsportief gedrag. Ruim een week geleden won Kyrgios nog het ATP-toernooi in Tokio na een zege in de finale tegen David Goffin.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.