Fit & Gezond

Kinderen met stress worden sneller dik

Kinderen met stress worden sneller dik

Foto: Shutterstock

Tot liefst tien keer meer kans om dik te worden, lopen kinderen die onder stress staan. Dat blijkt uit onderzoek van Gerard Noppe van het Erasmus MC in Rotterdam. Volgens hem bestaat er een verband tussen het stresshormoon cortisol en vetzucht.

Het Erasmus MC (Universitair Medisch Centrum Rotterdam) volgde in zijn Generation R-studie 10.000 kinderen die tussen 2002 en 2006 in Rotterdam zijn geboren. Voor het specifieke onderzoek van Gerard Noppe werden daaruit 3.000 kinderen van zes jaar oud nader bestudeerd. De kinderen werden ingedeeld in vijf groepen, op basis van het cortisolgehalte in hun hoofdharen.

En wat bleek, de groep met het hoogste cortisolgehalte kreeg bijna tien keer zo vaak met obesitas af te rekenen als de kinderen met de laagste spiegels. Ook hadden ze relatief veel buikvet. Volgens Noppe is er daarmee een verband aangetoond tussen het stresshormoon cortisol en obesitas. Voorlopig is het echter wel nog onduidelijk wat nu net dat cortisolgehalte zo hoog maakt. Verder onderzoek is dus nog nodig. 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees