Dossier angst:

Hier is Martin Heylen bang van

Hier is Martin Heylen bang van

Foto: put

Is Martin Heylen een angstig man? “Ja, net als iedereen ben ik wel eens bang maar je moet een onderscheid maken tussen echte angsten en huis-tuin-en-keukenangsten.”

“Ik heb soms last van de grote klassiekers, angst dat er iets zou gebeuren met mijn geliefden en angst om dood te gaan. Ik ben er niet elke angstig om te overlijden want ik leef bijzonder graag, maar als ik ziek ben, speelt dat wel in mijn hoofd.”

Wat zijn uw huis-tuin-en-keukenangsten?

“Goh, bang om onder een tram te lopen? Neen niet bepaald, maar ik ben bijzonder verstrooid. Soms zit ik zo verdiept in een creatief proces dat ik kennissen, vrienden of familie niet meteen herken. Dan moet ik wel wat oppassen dat ik niet onder een tram loop. Let op, ik ben niet bang van trams, integendeel! Ik zit er bijzonder graag op!”

Bent u bang voor terreur in eigen land?

“Op 23 maart, de dag van de aanslagen, was ik daar bijzonder angstig om. Maar even snel heb ik die angst afgezworen. Ik ben toen naar Brussel en Maalbeek gegaan. Ik weet niet of zoiets therapeutisch is maar bang zijn is een werkwoord. Ik geloof dat als je een ongeval meegemaakt hebt, je best zo snel mogelijk terug achter het stuur kruipt. Als je met de fiets tegen de grond gaat sla je best zo snel mogelijk terug aan het koersen want als daar te veel tijd over gaat, nestelt en kristalliseert die angst zich in je lijf en genen. Ik ben er zelf niet ongevoelig voor, ik trap er zelf in als de media ons bang proberen te maken. Maar eens je dat vanop een afstand bekijkt, merk je dat je daar niet aan mag meedoen. Media en verzekeringen hebben er baat bij van ons bang te maken, zo blijven we naar het nieuws kijken en extra brandverzekeringen kopen. Je mag jezelf niet beliegen of naïef zijn maar verdring die angsten of trotseer ze dapper.”

Corrigeer